Skip to main content
Niet gecategoriseerd

Bescherming tegen de zon: feiten, mythen en essentiële tips

By 27 juli 2023augustus 3rd, 2023No Comments

Zonbescherming is van vitaal belang om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, zoals verbranding, vroegtijdige veroudering en het risico op huidkanker. Wij zetten de feiten, mythen en essentiële tips met betrekking tot zonnebescherming graag voor je onder elkaar.

Feiten zonbescherming:

1. UV-stralen

De zon straalt ultraviolette (UV) stralen uit, die bestaan uit UVA-, UVB- en UVC-stralen. UVC-stralen worden door de ozonlaag geblokkeerd en bereiken de aarde niet. UVA-stralen dringen diep door in de huid en zijn gekoppeld aan vroegtijdige veroudering, terwijl UVB-stralen de bovenste laag van de huid beïnvloeden en verantwoordelijk zijn voor verbranding.

  • De A van UVA = anti aging
  • De B van UVB = burning
“Maar ook stralingen als HEV en IR licht kunnen schadelijk zijn.”

HEV-licht staat voor High-Energy Visible, ook wel bekend als “blauw licht.” Het is een type licht met een kortere, verbeterde en hogere energie dan het zichtbare licht dat we dagelijks ervaren. HEV-licht wordt uitgestraald door de zon, maar het wordt ook geproduceerd door elektronische apparaten zoals smartphones, tablets, computers en LED-verlichting. De effecten van HEV licht zijn: huidschade, hyperpigmentatie, oogvermoeidheid, slaapverstoring

2. SPF (Sun Protection Factor)

SPF geeft de mate van bescherming tegen UVB-stralen aan. Een SPF 30 beschermt tegen ongeveer 97% van de UVB-stralen, terwijl SPF 50 ongeveer 98% biedt. Hogere SPF-niveaus bieden slechts marginaal meer bescherming.

3. Breed spectrum

Zorg ervoor dat de zonnebrandcrème breed spectrum is, wat betekent dat het bescherming biedt tegen zowel UVA- als UVB-stralen.

4. Waterbestendigheid

Waterbestendige zonnebrandcrème biedt enige bescherming tijdens het zwemmen of zweten, maar vaak wrijf je over je huid en dan is de bescherming minder geworden. Het is dus essentieel om de SPF crème regelmatig opnieuw aan te brengen.

Mythen over zonbescherming:

1. Zonnebrandcrème blokkeert vitamine D-opname

Hoewel zonnebrandcrème de productie van vitamine D uit zonlicht kan verminderen, is het belangrijk te weten dat je nog steeds voldoende vitamine D binnenkrijgt via de zon, voeding en eventueel supplementen. Het risico op huidbeschadiging door de zon weegt zwaarder dan een tekort aan vitamine D.

2. Donkere huid heeft geen zonnebrandcrème nodig

Hoewel mensen met een donkerdere huid over het algemeen een hogere natuurlijke bescherming hebben tegen UV-stralen, zijn ze nog steeds vatbaar voor schade door de zon en moeten ze ook zonnebrandcrème gebruiken.

3. Zon beschadiging is alleen een probleem op zonnige dagen

UV-stralen kunnen de wolken en mist doordringen, waardoor de huid nog steeds wordt blootgesteld aan schadelijke stralingen van de zon, zelfs op bewolkte dagen.

Essentiële tips van onze huidtherapeuten:

1. Zonnebrandcrème

Gebruik elke dag een breed spectrum zonnebrandcrème met een SPF van minstens 30, zelfs als het bewolkt is. Dus ons advies: gebruik het elke ochtend in de zomer én in de winter

2. Vaak opnieuw aanbrengen

Breng de zonnebrandcrème om de twee uur opnieuw aan en vaker als je veel zweet of zwemt.

3. Draag beschermende kleding

Draag beschermende kleding, zoals hoeden, zonnebrillen en lange mouwen, om extra bescherming te bieden.

4. Vermijd direct zonlicht

Blijf tussen 10.00 en 16.00 uur uit de directe zon, omdat de zon op dat moment het sterkst is.

Voorkom zonneschade

Wij bieden verschillende zomer gezichtsbehandelingen aan die jouw huid sterker maken en extra hydrateren. Benieuwd hoe we jouw huid extra kunnen behandelen tijdens de zomermaanden?

zomer gezichtsbehandeling