Skip to main content

Huidoneffenheden

Bultjes, ouderdomswratjes, gele huid ophopingen, er bestaan allerlei huidoneffenheden. Een baby wordt altijd geboren zonder plekjes of vlekjes (mits het geen huidziekte is), maar naarmate je ouder wordt kan je steeds meer huidoneffenheden krijgen. Stoor je je eraan en wil je ze weg hebben? Wij als huidtherapeut weten welke vlekjes en plekjes we wel en niet kunnen behandelen en hebben de juiste behandelmethode.

Wil je weten of wij je plek(jes) kunnen behandelen? Plan dan hier je gratis intake.

Kosteloos consult boeken

Hoe herken je huidoneffenheden?

Er zijn vele huidoneffenheden welke kunnen ontstaan op de huid. De meest voorkomende zijn:

Steelwratjes (fibromen)
Het zijn veel voorkomende, goedaardige, kleine, huidkleurige of lichtbruine gezwelletjes, bestaande uit bindweefsel (ook wel bindweefselbultjes genoemd). Ze zien eruit als een klein huidflapje met een dun steeltje. Hoe ze precies ontstaan is niet duidelijk, wel wordt er een relatie gezien met overgewicht en diabetes. Fibromen komen vaak in meervoud voor en kunnen ontstaan over het gehele lichaam. Locaties waar ze het meest voorkomen zijn rondom de ogen, in de hals, onder de oksels, onder de borsten en in de liezen.

Ouderdomswratten (verruca seborrhoica)
Dit zijn goedaardige, meestal ruw aanvoelende huidoneffenheden. Gaandeweg kunnen ze geel-bruin/bruin-zwart verkleuren. Hoe langer ze aanwezig zijn op de huid, hoe wratachtiger ze er meestal uit komen te zien. Het aantal neemt toe naarmate men ouder wordt. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar worden meestal op de romp en in het gelaat gezien. Erfelijkheid kan een rol spelen wanneer er sprake is van uitgebreide vormen.

Gerstekorrels (milia)
Het zijn wit/gelige ingekapselde talgbultjes, welke spontaan ontstaan. Ze komen vaak voor in het gelaat en dan met name rondom de ogen en op de wangen. Milia liggen onderhuids in de eerste huidlaag.

Gele, licht verheven vlekjes (xantelasma)
Xantelasma zijn gele vlekjes die ontstaan door ophoping van vetten in de huid (xantoomcellen). Je ziet ze als zachte, geel witte, vlakke, verhevenheden rondom de ogen.

Veelgestelde vragen in onze praktijk

Is de behandeling pijnlijk?

Pijn is voor iedereen verschillend. Maar de behandeling is zeker niet pijnloos. We adviseren iedereen voor de behandeling 2 paracetamol in te nemen. Wanneer we meerdere plekjes behandelen dan verdoven we de huid met een lidocaine creme van 20%.

Krijg ik een litteken na de behandeling?

Door coagulatie wordt de huid beschadigd maar het doel is altijd de beschadiging zonder littekenweefsel te laten genezen. We geven dan ook altijd voor- en nazorg adviezen mee.

Mag ik na de behandeling in de zon?

Nee. De huid is beschadigd en wanneer de huid dan in de zon komt is de kans op een pigmentvlekje groter.

Behandeling voor het verwijderen van de huidoneffenheden

Het doel is de verheven plekjes en vlekjes zo mooi mogelijk te verwijderen. Wanneer je een plekje weghaalt, beschadig je de huid. Belangrijk is dan ook dat de beschadiging geen litteken wordt. We willen dus niet teveel huid weghalen en het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de voor- en nazorg. Omdat de huidtherapeut een paramedicus is, met uitgebreide kennis over de huid, is het het veiligste om het verwijderen van de plekjes door een huidtherapeut uit te laten voeren.

Coagulatie

De meeste verheven plekjes (behalve de ‘gewone’ wratten) behandelen we met coagulatie. Door middel van stroom worden de plekjes aangestipt en weggebrand (gecoaguleerd).
Er zijn gemiddeld één tot twee behandelingen nodig. Het verwachte resultaat is een gladde en egale huid met vrijwel geen restverschijnselen.

Lasertherapie

Met de Nd-Yag laser kunnen we de ‘normale’ wrat, ofwel de verruca vulgaris, behandelen. De warmte van de laserflitsen zorgen ervoor dat de wrat verhit en zodanig beschadigd dat het volledig vernietigd wordt.

Behandeling van Milia

Milia worden aangeprikt met een steriel hol naaldje, om een kleine opening te maken in de huid. Door de gemaakte opening kan de inhoud handmatig uitgeknepen worden.

De verheven plekjes laten behandelen?

Als je voor het eerst bij ons een afspraak hebt, starten wij altijd met een uitgebreid intakegesprek. Iedereen is uniek en dus ook elke huid. Bovendien moeten we weten of de verheven plekjes goedaardig zijn. Als we twijfels hebben dan sturen we je altijd door naar de huisarts. Wanneer we ze wel kunnen behandelen, zullen we bespreken welke behandelmethode het meest geschikt is en krijg je informatie over de voor- en nazorg.

Wil je af van je huidoneffenheden?

Laat je huidoneffenheden behandelen!

Boek dan eenvoudig jouw afspraak en wij verwelkomen je graag in onze kliniek voor een behandeling.

Gratis consult reserveren