Skip to main content

Couperose behandeling

Heb je snel last van vuurrode wangen tijdens het sporten of bij een verandering in temperatuur? Of heb je zichtbare gesprongen bloedvaatjes? Dan is de kans groot dat je last hebt van couperose. Wil je weten waardoor couperose ontstaat, en of een couperose behandeling je kan helpen? Lees dan verder!

Couperose is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door zichtbare, verwijde bloedvaatjes in het gezicht. Deze bloedvaatjes, ook wel ’teleangiëctasieën’ genoemd, kunnen als kleine rode lijntjes of vlekjes op de huid verschijnen. Couperose komt vooral voor op de wangen, de neus, de kin en het voorhoofd. 

Stoor jij je hieraan? Onze huidtherapeuten staan voor je klaar en geven je een vrijblijvend, persoonlijk én eerlijk advies.

Maak een afspraak

Behandelingen tegen couperose:

IPL laserbehandeling: 

Lasertherapie kan de zichtbare, rode bloedvaatjes vernietigen, waardoor de roodheid wordt verminderd.

LED therapie: 

Al vanaf de eerste LED-behandeling wordt de huid gekalmeerd en verbetert de huidbarrière waardoor roodheid vermindert. De huid wordt sterker en gezonder.

Camouflagetherapie: 

Roodheid kan tijdelijk worden gecamoufleerd met de producten van Colorescience. Alle producten bevatten tevens een SPF 50 waardoor de huid altijd beschermd is. De camouflage producten worden vergoed vanuit het aanvullend verzekeringspakket. 

Wat is het en wat is de oorzaak?

Andere symptomen van couperose kunnen een branderig, prikkend of pijnlijk gevoel zijn in het gezicht en een droge huid. De symptomen van couperose kunnen variëren in ernst. Sommige mensen hebben alleen kleine rode bloedvaatjes, terwijl anderen grotere plekken met bloedvaatjes hebben of zelfs een volkomen rood gezicht.

Door de zichtbare roodheid wordt couperose nog weleens verward met rosacea. Hoewel deze huidaandoeningen beide een prikkende en rode huid als gevolg hebben, is rosacea een verergerde vorm van couperose. Bij rosacea zijn er ook ontstekingen in de vorm van puistjes op de huid te zien zijn.

Oorzaak:

De exacte oorzaak van couperose is niet bekend, maar er zijn een aantal factoren die de aandoening kunnen veroorzaken of verergeren. Deze factoren zijn onder andere:

Blootstelling aan zonlicht
Zonnestralen kunnen de bloedvaatjes in de huid beschadigen, waardoor couperose kan ontstaan of verergeren.

Leeftijd
Couperose komt vaker voor bij mensen van middelbare leeftijd en ouder. Dit komt doordat de huid met het ouder worden dunner en kwetsbaarder wordt. De bloedvaatjes in de huid worden ook minder elastisch, waardoor ze gemakkelijker kunnen verwijden.

Hormonale factoren
Vrouwen hebben vaker last van couperose dan mannen. Dit komt mogelijk door hormonale veranderingen tijdens de menstruatie, zwangerschap of de menopauze.

Genetische factoren
Couperose kan een erfelijke aandoening zijn.

Stress
Stress kan de roodheid van couperose verergeren. Dit komt doordat stress de bloeddruk kan verhogen, waardoor de bloedvaatjes in de huid uitzetten.

Medicijnen
Sommige medicijnen, zoals bloeddrukverlagers en medicijnen tegen acne, kunnen de roodheid van couperose verergeren. Als je last hebt van couperose en medicijnen gebruikt, is het belangrijk om met je arts te praten of de medicijnen kunnen bijdragen aan de roodheid.

Tips om couperose te verminderen

Beschermen tegen schadelijke invloeden

Het is van groot belang om je huid effectief te beschermen tegen schadelijke invloeden, vooral als je last hebt van couperose. Een van de meest essentiële stappen die je kunt nemen, is het nemen van maatregelen om je huid te beschermen tegen zonlicht. Dit omvat het gebruik van een zonnebrandcrème met een hoge factor, idealiter SPF 30 of hoger, en het dragen van een hoed om je gezicht extra te beschermen tegen directe blootstelling aan de zon.

Beperk inname van alcohol en cafeïne

Daarnaast is het verstandig om je inname van alcohol en cafeïne te beperken, omdat deze stoffen de bloedvaten kunnen verwijden, wat de roodheid in het gezicht kan verergeren. Bovendien is het goed om op te letten met bepaalde voedingsmiddelen, vooral sterk gekruide gerechten en erg hete maaltijden, aangezien deze een vergelijkbaar verwijdend effect op de bloedvaten kunnen hebben.

Gebruik de juiste huidverzorgingsproducten

Een andere belangrijke stap in de zorg voor een gevoelige huid met couperose is het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten. Het is aanbevolen om producten te kiezen die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid en die de huid versterken. Het kan nuttig zijn om met een huidtherapeut te overleggen, aangezien zij vaak speciale producten hebben voor couperose die niet in de reguliere winkels verkrijgbaar zijn.

Vermijd extreme temperatuurswisselingen

Tot slot is het raadzaam om extreme temperatuurswisselingen te vermijden. Snelle veranderingen in temperatuur, blootstelling aan erg koude wind, het nemen van hete baden of zelfs een bezoek aan de sauna kunnen de bloedvaten in je gezicht sneller en gemakkelijker verwijden, wat resulteert in een langere zichtbare roodheid. Het is verstandig om je huid te beschermen tegen deze schommelingen om de symptomen van couperose te verminderen.

Effectieve behandeling van couperose

Bij Dermacure, met vestigingen in Aalst en Valkenswaard, bieden wij de meest effectieve couperose behandelingen in de regio Eindhoven aan. Ons ervaren team staat bekend om hun deskundigheid op het gebied van couperose behandelingen, die specifiek ontworpen zijn om deze aandoening te verminderen en je huid te verbeteren.

Wij nodigen je van harte uit om contact met ons op te nemen als je op zoek bent naar professionele couperose behandelingen in Noord-Brabant. Bij Dermacure begrijpen we de unieke behoeften van je huid en streven we ernaar om de best mogelijke resultaten te behalen. Ontdek de positieve veranderingen die wij voor je huid kunnen realiseren en ervaar de zorg en expertise die je verdient. Samen werken we aan een stralende en gezonde huid met de couperose behandelingen in onze huidkliniek.

Laat je couperose behandelen door experts

Als je voor het eerst bij ons komt, houden we altijd een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bekijken we jouw huidconditie aan de hand van een huidscan. Wij vragen o.a. ook naar lifestyle en voeding gewoontes. Zo kunnen wij een persoonlijk behandelplan maken met advies voor de juiste skincare producten.

Maak een vrijblijvende afspraak