Skip to main content

Littekens

Een litteken kan zorgen voor veel ongemakken. Zo kan een litteken verhard, verkleefd, verdikt of verkleurd zijn. Je kan dit storend vinden, maar erger nog, dit kan leiden tot lichamelijke beperkingen. Littekens zijn goed te behandelen bij ons in de kliniek door deskundige huidtherapeuten en moderne, kwalitatieve hoogstaande apparatuur.

Stoor jij je hieraan? Wij staan voor je klaar en geven je een vrijblijvend, persoonlijk én eerlijk advies.

Maak een afspraak

Welke littekens kunnen behandeld worden?

Littekens kunnen ontstaan na een verwonding van de huid. Bijvoorbeeld door een operatie, een ongeval of een huidaandoening. Na de verwonding treedt de wondgenezing op. Wanneer de verwonding goed geneest, zullen de littekens meestal geen problemen geven en ziet het litteken eruit als een dun, wit streepje. Enkel uit cosmetisch oogpunt kan het litteken als storend worden ervaren.

Wanneer de wondgenezing verstoord wordt, kunnen er problemen ontstaan. Wondinfectie, locatie, leeftijd, een slechte doorbloeding, huidskleur en erfelijke factoren kunnen hierin een rol spelen. De huid reageert door de aanmaak van meer of minder bindweefsel. Zo kunnen na een verstoorde wondgenezing verschillende soorten littekens ontstaan.

Soorten littekens

Atrofische littekens
Bij atrofische littekens is het weefsel onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak dun, witgekleurd en ligt onder het huidoppervlak (= ingetrokken).

Hypertrofische littekens
Hypertrofische littekens zijn verheven en meestal rood van kleur. Doordat er te veel bindweefsel is gevormd komt het litteken bovenop de huid te liggen. Hypertrofische littekens zijn vooral te vinden op plaatsen waar veel rek op de huid staat, zoals de knieën, ellebogen, polsen en de hals. Veel voorkomende klachten zijn jeuk en pijn.

Keloïdale littekens
Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens, maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Wanneer een keloidaal litteken opnieuw beschadigd wordt, zal het opnieuw gaan groeien.

Verkleefde littekens
Verkleefde littekens zijn niet of moeilijk verschuifbaar en oppakbaar omdat ze verkleefd zijn met de onderlaag, de spieren of botten. Bewegingsbeperking is een vaak geziene klacht bij een verkleefd litteken.

Behandelingen tegen littekens:

Hybrid laserbehandeling:

De Hybrid laser is de nieuwste en krachtigste laser op de markt. Met deze behandeling worden verbluffende resultaten verkregen met een minimale hersteltijd.

Microneedling:

Deze behandeling wordt veel toegepast bij ingetrokken, verheven en esthetisch minder mooie littekens. Met minuscule vibrerende naaldjes worden kleine kanaaltjes in de huid gemaakt. Hierdoor wordt elastine- en collageen aanmaak gestimuleerd, evenals de doorbloeding. Dit zorgt ervoor dat littekens gladder en sterker worden.

Chemische peelings:

De peelings van ZO Skin Health en Renophase worden gebruikt voor het verbeteren van littekens. De peelings zorgen ervoor dat de huidtextuur verbetert, de huidbarrière hersteld waardoor de zichtbaarheid van milde littekens verminderen.

Endermologie:

Endermologie is een krachtige bindweefselmassage welke machinaal uitgevoerd wordt, zodat de huid en de onderliggende weefsels dieper behandeld worden. De structuur van het bindweefsel verbetert, waardoor littekens zachter, soepeler en beter doorbloedt worden. Hierdoor kunnen pijn, bewegingsbeperking en roodheid afnemen.

Litteken taping:

Het tapen van littekens wordt gedaan met behulp van lymftape welke in een rasterpatroon aan worden gebracht. Door dit raster wordt de huid opgetild, waardoor er meer ruimte ontstaat tussen de opper- en lederhuid. Daarnaast geeft deze tape ook continu een masserend effect door uw eigen lichaamsbeweging. Littekens kunnen hierdoor afnemen in dikte en roodheid.

Littekenmassage:

Littekenmassage wordt toegepast bij alle littekens die bewegingsbeperkingen en/of pijn veroorzaken. Door middel van littekenmassage wordt het litteken soepeler en rekbaarder gemaakt. De huid wordt verschoven, opgerekt en gekneed. Vaak wordt er tijdens deze therapie gebruik gemaakt van litteken taping en endermologie.

Veelgestelde litteken vragen in onze praktijk

Kunnen alle littekens verbeterd worden?

Bijna alle littekens kunnen verbeterd worden. Wat de beste behandelmethode is weet de huidtherapeut na de uitgebreide intake en onderzoek.

Hoe snel mag je een litteken behandelen?

Het litteken mag al na 2 weken behandeld worden. De huidtherapeut weet precies hoe ze het litteken moet behandelen.

Kan een oud litteken ook nog behandeld worden?

Ook een oud litteken is nog te behandelen maar wat het resultaat zal zijn is afhankelijk van de klacht.

Wat is de beste behandelmethode?

Dit is niet te zeggen. De behandelmethode is afhankelijk van de klacht van het litteken.

Hoe kan je voorkomen dat het litteken behandeld moet worden?

Nadat je een beschadiging van de huid hebt gekregen is het belangrijk dat je de beschadiging goed verzorgd. Houdt de huid schoon, zorg dat de huid niet teveel op rekt, blijf uit de zon en gebruik een crème met hoge SPF.

Onze huidtherapeuten zijn experts in het oplossen van huidproblemen.

Wil je een persoonlijk consult en huidscan?

Boek dan eenvoudig jouw afspraak en wij verwelkomen je graag in onze kliniek voor een eerlijk advies en persoonlijk behandelplan.

Maak een vrijblijvende afspraak