Skip to main content

Rode huid

Gesprongen vaatjes, couperose en rosacea

Jong of oud, iedereen krijgt in zijn leven wel eens te maken met roodheden in zijn of haar gezicht. Het kan een klein gesprongen vaatje zijn, zichtbare adertjes op de wangen of algehele roodheid met ontstekingen. Niet iedereen weet dat de meeste problemen goed te behandelen zijn bij de huidtherapeut.

Ja, ik wil een intake met huidscan en laserbehandeling boeken.

Afspraak maken

Hoe herken je een rood vlekje?

Couperose
Couperose is een toename van meerdere zichtbare kleine rode of blauwe bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gezicht. Deze oppervlakkige bloedvaatjes zijn slapper geworden, waardoor deze chronisch verwijd zijn. Voornamelijk komen ze voor op de wangen, neus en kin. Couperose is vanuit medisch oogpunt niet schadelijk voor de gezondheid, echter vanuit cosmetisch oogpunt kan ervoor gekozen worden om het te laten behandelen.

Rosacea
Rosacea is een chronische huidaandoening in het gelaat. Kenmerkend hieraan zijn: couperose en ontstekingen zoals papels (bultjes) en pustels (puistjes met een wit kopje) in het gezicht. Het wordt soms verward met acne, maar het ontstaat vaak bij vrouwen boven de 30 jaar en de felle roodheid op wangen, neus en kin is bij acne vaak niet aanwezig.

Spider naevi
Ziet eruit als een rood, ietwat verheven puntje met kleine bloedvaatjes eraan vast (zoals de poten van een spin). Spider naevi kunnen op kinderleeftijd al voorkomen, maar ook bij volwassenen. Zo ontstaan bij 40% van de zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap één of meerdere spider naevi. Kenmerkend is wanneer je op het plekje drukt het plekje wit wordt (je druk het bloed eruit). Wanneer je loslaat vult het zich weer met bloed en wordt het weer rood.

Cherry angioom
Het zijn kleine, kersenroodkleurige blaasjes gevuld met bloed. Deze huidblaasjes kunnen wat verheven zijn. Meestal komen ze voor op de romp. Er is geen medische noodzaak om ze te behandelen. Cosmetisch kan het wel wenselijk zijn.

Tips van de huidtherapeut

Door overmatig zon gebruik verergerd couperose

Door de zon wordt je huid slapper en dus ook de vaatwandjes in de huid.

Beschermen van je huid met een hoge SPF kan couperose voorkomen

Wanneer jij je huid zowel in de zomer als in de winter goed beschermd, zal je huid geen zonneschade oplopen en dus voller en gezonder blijven.

Hitte en kou kan couperose veroorzaken

Door het verwijden en vernauwen van de vaatjes kunnen de vaatwanden slapper worden.

Gesprongen vaatjes verdwijnen nooit vanzelf

Eenmaal een gesprongen vaatje, dan zal deze nooit vanzelf verdwijnen. Bij de huidtherapeut zijn ze binnen enkele laserbehandelingen verdwenen. De huid mag hiervoor niet gebruind zijn.

Behandeling met laser kan worden gezien als camouflagetherapie en vergoed worden vanuit je aanvullende verzekering

Check je aanvullend pakket bij je zorgverzekeraar of camouflagetherapie vergoed wordt. Bij de huidtherapeut krijg je de behandelingen dan vergoed.

Behandelingen tegen rode huid

Gelukkig zijn alle rode plekjes en vlekjes niet schadelijk voor de gezondheid, maar je kan je er wel aan storen of je wilt niet dat het erger wordt. Lasertherapie is dan uitermate geschikt.

Het doel van de behandeling is dan ook het verminderen van de roodheid en het voorkomen dat de roodheid zich verergerd.

Lasertherapie

Thuisbehandeling

Je rode huid laten behandelen?

Als je voor het eerst bij ons een afspraak hebt, starten wij altijd met een uitgebreid intakegesprek. Iedereen is uniek en dus ook elke huid. Bovendien moeten we weten of er contra-indicaties zijn. Daarna maken we een huidscan middels de Observ 520.

We kunnen je huidconditie dan goed bepalen en een behandelplan opstellen. In het behandelplan maken we de keuze uit een specifieke behandelmethode, maken we een schatting over de aantal behandelingen en wat de kosten zullen zijn. Dan volgt de eerste behandeling, speciaal afgestemd op jouw huid.

Onze huidtherapeuten zijn experts in het oplossen van huidproblemen.

Wil je een persoonlijk consult en huidscan?

Boek dan eenvoudig jouw afspraak en wij verwelkomen je graag in onze kliniek voor een behandeling.

Afspraak maken