Skip to main content

Oedeemtherapie

Oedeem is het vasthouden van vocht in het lichaam.
Wij zijn als huid- en oedeemtherapeuten experts op het gebied van oedeem en alles wat daarbij komt kijken. Wij bieden een compleet pakket aan, zodat je maar op één adres hoeft te zijn. Wij masseren, zwachtelen, verzorgen wonden en meten steunkousen aan.

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

Ben je aanvullend verzekerd? Check dan je aanvullend pakket of www.zorgwijzer.nl om te zien of de behandelingen worden vergoed door je zorgverzekeraar.

Afspraak maken

Heb je last van?

– Vermoeide zware benen
– Vocht in je benen of armen
– Krampen
– Rusteloze benen
– Spataders
– Wonden
– Pijnlijke benen

Of:

Ben je net geopereerd en houdt je vocht vast?
Dan kunnen wij je helpen!

Plan dan een afspraak

Ja, ik wil graag een persoonlijk consult en eerste behandeling plannen!

Afspraak maken

Soorten oedeem

Veneus oedeem
Veneus oedeem komt het meeste voor. Wanneer de kleppen in de aderen niet meer goed sluiten, wordt het bloed niet goed afgevoerd naar het hart. Het bloed blijft ‘staan’ in de benen waardoor vocht ontstaat in de benen.

Lymfoedeem
Lymfoedeem is vocht dat ontstaat na een operatie, een trauma of bestraling, maar het kan ook een aangeboren aandoening zijn of een symptoom van een lichamelijke aandoening.

Lipoedeem
Deze vorm van oedeem heeft eigenlijk een verkeerde benaming, omdat het in eerste instantie niet gaat om een vochtophoping, maar een abnormale ophoping van vetcellen. Dit kan klachten geven als pijn in de benen of armen en het snel ontstaan van blauwe plekken. In een later stadium kan er wel vocht ontwikkelen, waardoor er een combinatie van lipoedeem met lymf- of veneus oedeem ontstaat.

Wat kan je verwachten van een oedeembehandeling?

Het doel is altijd om je klachten te verminderen. Of je nu vocht vasthoudt, krampen hebt of ervoor wilt zorgen dat je spataders niet verergeren. Wij weten welke specifieke behandelmethode het meest geschikt is voor jouw benen.
Na een uitgebreide intake en onderzoek maakt de huidtherapeut een persoonlijk behandelplan.

Hulpmiddelen bij oedeemtherapie:
Ter ondersteuning van de manuele lymfedrainage en/of ambulante compressie therapie kunnen onderstaande hulpmiddelen ingezet worden:
– Lymftaping
– Drukkleding en stimulerende lymfpads

De specifieke behandelmethodes

Zwachtelen

Wanneer er teveel oedeem aanwezig is wordt er gezwachteld. Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continu druk gegeven. Deze druk gaat het uittreden van vocht tegen en ondersteunt de afvoer van lymfe. Veel lichaamsbeweging heeft een ondersteunend en dus beter effect op het resultaat dan wanneer men stil zit.
Wij werken met de nieuwste zwachteltechnieken welke sneller en beter resultaat geven.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een zacht pompende massagetechniek, waardoor de lymfevaten geactiveerd en gestimuleerd worden om meer vocht af te voeren en op te nemen. Wanneer er ook sprake is van fibrose (verharding van het bindweefsel) worden stevige massagegrepen toegepast om de huid weer soepeler te maken.

Endermologie

Endermologie is een krachtige bindweefselmassage welke machinaal uitgevoerd wordt, zodat de huid en de onderliggende weefsels dieper behandeld worden. De structuur van het bindweefsel verbetert waardoor het oedeem/fibrose zachter, soepeler en beter doorbloedt worden.

Steunkousen

Wanneer er geen oedeem afname meer plaatsvindt, wordt er een therapeutisch elastische kous aangemeten voor behoud van het resultaat. Deze moet voor langere tijd of zelfs levenslang gedragen worden. Door het dragen van een steunkous wordt voorkomen dat het oedeem terug kan komen.
Er zijn tegenwoordig honderden verschillende kousen in alle kleuren en maten. Laat het dragen van een steunkous je niet afschrikken.

Prijzen

De behandelingen worden vaak (deels) vergoed door zorgverzekeraars. Wanneer het oedeem is ontstaan na een trauma of operatie, kan het vergoed worden vanuit het basispakket. Zo niet, dan kan het zijn dat je zorgverzekeraar de behandelingen (deels) vanuit je aanvullend pakket vergoedt. Dit staat in je polis of op www.zorgwijzer.nl.

Onze huidtherapeuten zijn experts in het oplossen van huidproblemen.

Wil jij het vocht onder controle krijgen?

Boek dan eenvoudig jouw afspraak en wij verwelkomen je graag in onze kliniek voor een behandeling.

Afspraak maken