Skip to main content

Oedeem

Oedeem is het vasthouden van vocht in het lichaam.

Wij zijn als huid- en oedeemtherapeuten experts op het gebied van oedeem en alles wat daarbij komt kijken. Wij bieden een compleet pakket aan, zodat je maar op één adres hoeft te zijn. Afhankelijk van het soort oedeem en de klachten kiezen wij voor de behandelmethode die het meest effectief is.

Bent je aanvullend verzekerd? Check dan je aanvullend pakket of www.zorgwijzer.nl om te zien of je behandelingen worden vergoed door je zorgverzekeraar.

Maak een afspraak

Komen de onderstaande kenmerken je bekend voor?

  • Vermoeide, zware benen of armen
  • Pijnklachten in de benen, heupen of armen
  • Snel blauwe plekken, gevoeligheid bij aanraking
  • Problemen met lopen
  • Geen/weinig verbetering bij beweging of afvallen
  • Pijnklachten blijven aanwezig, ook wanneer de benen omhoog gelegd worden

Of ben je net geopereerd en houd je vocht vast? Onze deskundige huidtherapeuten helpen je graag.

Soorten oedeem

Veneus oedeem
Veneus oedeem komt het meeste voor. Wanneer de kleppen in de aderen niet meer goed sluiten wordt het bloed niet goed afgevoerd naar het hart. Het bloed blijft ‘staan’ in de benen, waardoor vocht ontstaat in de benen.

Lymfoedeem
Lymfoedeem is vocht dat ontstaat na een operatie, een trauma of bestraling, maar het kan ook een aangeboren aandoening zijn of een symptoom van een lichamelijke aandoening.

Lipoedeem
Deze vorm van oedeem heeft eigenlijk een verkeerde benaming omdat het in eerste instantie niet gaat om een vochtophoping, maar een abnormale ophoping van vetcellen. Dit kan klachten geven als pijn in de benen of armen en het snel ontstaan van blauwe plekken. In een later stadium kan er wel vocht ontwikkelen waardoor er een combinatie van lipoedeem met lymf- of veneus oedeem ontstaat.

Behandelingen tegen oedeem:

Zwachtelen:

Wanneer er teveel oedeem aanwezig is wordt er gezwachteld. Door het aanleggen van zwachtels, wordt van buitenaf continu druk gegeven. Deze druk gaat het uittreden van vocht tegen en ondersteunt de afvoer van lymfe. Wij werken met de nieuwste zwachteltechnieken welke sneller en beter resultaat geven.

Manuele lymfedrainage:

Manuele lymfedrainage is een zacht pompende massagetechniek, waardoor de lymfevaten geactiveerd en gestimuleerd worden om meer vocht af te voeren en op te nemen. Wanneer er ook sprake is van fibrose (verharding van het bindweefsel), worden stevige massagegrepen toegepast om de huid weer soepeler te maken.

Endermologie:

Endermologie is een krachtige bindweefselmassage welke machinaal uitgevoerd wordt, zodat de huid en de onderliggende weefsels dieper behandeld worden. De structuur van het bindweefsel verbetert, waardoor het oedeem/fibrose zachter, soepeler en beter doorbloedt worden.

Steunkousen:

Wanneer er geen oedeem afname meer plaatsvindt, wordt er een therapeutisch elastische kous aangemeten voor behoud van het resultaat. Deze moet voor langere tijd of zelfs levenslang gedragen worden. Door het dragen van een steunkous wordt voorkomen dat het oedeem terug kan komen.

Onze huidtherapeuten zijn experts in het oplossen van huidproblemen.

Wil je een persoonlijk consult plannen?

Boek dan eenvoudig jouw afspraak en wij verwelkomen je graag in onze kliniek voor een eerlijk advies en persoonlijk behandelplan.

Maak een vrijblijvende afspraak