Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

Littekentherapie

Een huidtherapeut behandeld de beschadigde huid, dus ook littekens. Een litteken kan zorgen voor veel ongemakken. Zo kan een litteken verhard, verkleefd, verdikt of verkleurd zijn. Ook kunnen littekens zorgen voor lichamelijke beperkingen, bepaalde bewegingen kunnen niet meer worden uitgevoerd zoals dat voorheen wel kon, maar ook psychische problemen kunnen ontstaan. De huidtherapeuten bij Dermacure kunnen verschillende behandelingen toepassen welke gericht zijn op de doorbloeding van littekens en het versoepelen van de huid. Ook voor het esthetisch verbeteren van littekens zijn er behandelingen mogelijk.

Litteken behandeling

Er zijn verschillende behandelingen die wij kunnen uitvoeren bij littekens. Welke behandeling het beste is voor u ligt aan het soort litteken en aan uw klachten. Wij zullen na het intakegesprek en huidtherapeutisch onderzoek een behandelplan opstellen bestaande uit één of meerdere van de onderstaande behandelingen.

Littekenmassage

Littekenmassage wordt toegespast bij verkleefde littekens, atrofische littekens, littekens na brandwonden die bewegingsbeperkingen en/of pijn veroorzaken. Door middel van littekenmassage wordt het litteken soepeler en rekbaarder gemaakt. De huid wordt verschoven, opgerekt en gekneed. Hierdoor worden eventuele bewegingsbeperkingen en/of de pijn verminderd of opgeheven. Door het stugge littekenweefsel kan het oprekken en het kneden van de huid gevoelig zijn. Tevens wordt er tijdens deze therapie veelal gebruik gemaakt van littekentaping en endermologie.

foto334
Littekentaping

Het tapen van littekens wordt gedaan met behulp van lymftape welke in een rasterpatroon aan worden gebracht. Door dit raster wordt de huid opgetild waardoor er meer ruimte ontstaat tussen de opper- en lederhuid. Daarnaast geeft deze tape ook continu een masserend effect door uw eigen lichaamsbeweging. Littekens kunnen hierdoor afnemen in dikte en roodheid.

Endermologie

Endermologie is een krachtige bindweefselmassage welke machinaal uitgevoerd word zodat de huid en de ondeliggende weefsels dieper behandeld worden. Endermologie kan worden toegepast rondom en op de littekens, afhankelijk van het soort litteken. De structuur van het bindweefsel verbetert waardoor littekens zachter, soepeler en beter doorbloedt worden en pijn, bewegingsbeperking en roodheid af kunnen nemen. Zie behandeling Endermologie voor meer informatie.

Litteken taping
Mirconeedling (Dermapen 4)

Deze behandeling wordt veel toegepast bij atrofische, hypertrofische en esthetisch minder mooie littekens. Met minuscule vibrerende naaldjes
worden kleine kanaaltjes in de huid gemaakt. Hierdoor wordt elastine- en collageenaanmaak gestimuleerd evenals de doorbloeding. Dit zorgt ervoor dat littekens gladder en sterker worden. Zie behandeling dermapen voor meer informatie.

Microdermabrasie

Bij oppervlakkige en diepere atrofische littekens en hypertrofische littekens kan microdermabrasie toe worden gepast. Door middel van zandstraling met steriele fijne zandkristallen wordt de bovenste dode huidcellenlaag verwijderd. Daarnaast wordt de doorbloeding gestimuleerd waardoor voedingstoffen zorgen voor collageenaanmaak en verbetering van de huidelasticiteit ontstaat. Oppervlakkige littekens worden met behulp van microdermabrasie gereduceerd of verdwijnen.

Drukpakkingen en siliconenpleisters/gel

Drukpakkingen kunnen worden aangemeten bij hypertrofische- en keloid littekens. Een drukpakking geeft, zoals de naam ook zegt, druk. Zodoende kan het litteken niet boven het huidoppervlak groeien.
Siliconenpleisters/gel kunnen wij inzetten ter bevordering van het genezingsproces van het hypertrofische littekens, of ter voorkoming van hypertrofische littekens. Naarnaast kan de roodheid en/of jeuk afnemen. De toepassing van siliconenpleisters/gel moet minstens 2 tot 3 maanden plaatsvinden om effect te bereiken.

Litteken producten

Alhydran

Dit is een therapeutische crème welke toegepast kan worden bij brandwonden, pijnlijke, jeukende en rode littekens, na bestraling, na zonvebranding en bij een droge huid. Alhydran zorgt ervoor dat de vochtregulatie in de huid wordt hersteld en de roodheid en jeuk verminderd. Daarnaast kan alhydran zorgen voor versoepeling van littekens. Alhydran is ook verkrijgbaar in een variant met zonbescherming (SPF 30).

Colostrum gel van Environ

Colostrum gel wordt door vele plastisch chirurgen ingezet direct na het behandelen van een oogligcorrectie. Maar ook bij een eerste en tweede graads brandwond in de acute fase adviseren wij direct de Colostrum gel van Environ te gebruiken. De voedingsstoffen in de Colostrum gel zorgen voor het versterken van het immuunsysteem van de huid. Wij behaalde al verbluffende resultaten binnen 2 weken.

Colostrum gel brandwonden
IPL (intense pulsed light) of laser

Door middel van een IPL of laserbehandeling kan de roodheid in het litteken verminderd worden. De energie die door het handstuk van het apparaat wordt afgegeven wordt geabsorbeerd door de rode kleur van de vaatjes aanwezig in het litteken. Deze energie wordt in de bloedvaten omgezet naar warmte waardoor de vaatwanden van de vaatjes vernietigd worden. Dit wordt vervolgens door het lichaam zelf opgeruimd.

Producten van ZO Skin Health by dr. Zein Obagi

De doelstelling van de ZO Skin Health producten is het transformeren van de huid om de huid weer gezond te krijgen. De cellen in de huid worden gestimuleerd en geactiveerd. De aanmaak van elastine- en collageenvezels, welke nodig zijn voor onder andere de stevigheid van de huid, worden verhoogd waardoor de huid en dus ook littekenweefsel verbeterd.

Chemische peelings

Een chemische peeling wordt veelal toegepast bij acnè-, atrofische-, en hypertrofische littekens. Deze peelings zorgen ervoor dat de celdeling wordt versneldt waardoor er vernieuwing optreedt van de opperhuid. Daarnaast wordt de aanmaak van elastine en collageen gestimuleerd waardoor het weefsel wat steviger wordt en daarmee dus minder verslapt is. Voor meer informatie, zie de pagina peelings.

Camouflagetherapie

Camouflageproducten kunnen ervoor zorgen dat littekens minder zichtbaar worden omdat de kleurverschillen van de huid worden verborgen. In de praktijk gebruiken wij hiervoor de producten van colorescience waarin pure minerale verwerkt zitten die ervoor zorgen dat de huid niet wordt verstopt of beschadigd. Deze producten zijn verkrijgbaar in mild dekkend tot zwaar dekkende camouflage.

Behandeling colorescience

Benieuwd of wij uw littekens kunnen verminderen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag!