Hormonale acne is een vorm van acne die wordt veroorzaakt door schommelingen in de hormoonspiegel in het lichaam. Dit type acne komt vooral voor bij vrouwen en kan optreden tijdens verschillende levensfasen, zoals de puberteit, menstruatie, zwangerschap, de menopauze, en bij bepaalde hormonale aandoeningen zoals het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS).
Bij hormonale acne produceren de talgklieren in de huid meer talg dan normaal, wat leidt tot verstopte poriën. Deze verstopte poriën kunnen ontstoken raken en puistjes, mee-eters, en onderhuidse bultjes veroorzaken. Dit zie je vooral terug rond de kin, kaaklijn en hals.
Het voornaamste type hormonen die bijdragen aan hormonale acne zijn de mannelijke geslachtshormonen, ook wel androgene hormonen genoemd. Het bekendste voorbeeld hiervan is testosteron. Overproductie van deze hormonen kan leiden tot een verandering in de talgproductie.
Maar hoe kun je hormonale acne dan behandelen? Hoewel hormonale acne lastiger te behandelen is dan andere vormen van acne, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om het onder controle te houden:
Onze tips om hormonale acne te behandelen:
1. Schoon, schoner, schoonst:
Reinig je gezicht twee keer per dag en houd je gezicht schoon. Doe dit met een milde, pH-gebalanceerde gezichtsreiniger om talg, vuil en bacteriën te verwijderen.
2. Niet uitknijpen!:
Niet uitknijpen!: Hoewel het erg verleidelijk kan zijn, moet je puistjes niet uitknijpen, omdat de ontsteking hiervan kan verergeren en er littekens kunnen ontstaan. De kunst is dus om er vanaf te blijven.
3. Gebruik producten met actieve ingrediënten:
Het is aan te raden om topische behandelingen: crèmes met benzoylperoxide, salicylzuur of retinoïden, te hanteren. Deze behandelingen kunnen helpen bij het behandelen van hormonale acne. Deze ingrediënten kunnen de poriën ontstoppen, ontstekingen verminderen en de groei van bacteriën remmen.
4. Raadpleeg een huidtherapeut:
Als je je hormonale acne niet onder controle krijgt, kan een huidtherapeut een behandelplan opstellen dat specifiek afgestemd is op jouw huid. In een behandelplan worden speciale behandelingen zoals een dieptereiniging, chemische peeling of LED-lichttherapie geadviseerd. Ook zullen er speciale producten geadviseerd worden die je kunt gaan gebruiken.
Mocht dit alles niet voldoende zijn, dan weet de huidtherapeut wanneer een dermatoloog ingeschakeld moet worden en een sterkere topische behandeling noodzakelijk is, zoals een antibiotica. Maar in sommige gevallen kan een oraal medicijn, zoals de anticonceptiepil of spironolacton, worden voorgeschreven om hormonale schommelingen aan te pakken.
5. Healthy life = healthy skin:
Gezonde voeding, lichaamsbeweging, voldoende slaap, en stressmanagement kunnen allemaal bijdragen aan een gezonde huid.
Dus, hoe kun je hormonale acne behandelen? Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat iedereen anders is. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Het kan dus heel nuttig zijn om persoonlijk advies in te winnen bij de huidtherapeut om een behandeling op maat te krijgen zoals acnetherapie. Kies ook voor producten binnen je routine die geschikt zijn voor een acne gevoelige huid. De huidtherapeut kan je hierbij helpen.