Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

Huidtherapeut

Wat is huidtherapie?

Voor velen is het begrip huidtherapie nog onbekend. Huid…. hoe??? Huidtherapeuten wordt veelal vergeleken met schoonheidsspecialisten of met dermatologen. Maar hoe zit het nu eigenlijk?

 

De opleiding huidtherapie is een voltijd HBO studie welke gevolgd kan worden op de hogeschool in Den Haag of op de hogeschool Utrecht. Het is een vierjarige opleiding. Na het behalen van deze studie mogen wij ons huid- en oedeemtherapeut noemen omdat oedeem als rode draad door de opleiding loopt. Het beroep behoort, net als een fysiotherapeut, logopedist en podotherapeut, tot de beroepsgroep “paramedici”. Een huidtherapeut is dus een paramedicus met een uitgebreide specifieke kennis over de huid.

 

Een huidtherapeut behandelt een beschadigde, onsierlijke en/of zieke huid. De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en tevens het meest ‘onbeschermde’ orgaan van ons lichaam. Het wordt continu blootgesteld aan factoren zoals zonlicht en schadelijke stoffen in de lucht. De huid maar ook het onderliggend weefsel kan dus snel beschadigen. Ook door interne problemen van het lichaam kan de huid beschadigd raken. Bijvoorbeeld wanneer de kleppen in de bloedvaten niet meer goed sluiten, u kunt dan vocht vasthouden in de benen. Deze aandoening heet chronisch veneuze insufficiëntie. Op de huid gaat u tekenen hiervan zien. Een ander voorbeeld; bij leveraandoeningen kan men geel gaan zien. Ook acne kan van binnenuit ontstaan. De bacterie Propionibacterium acnes die in het lichaam zit zorg ervoor dat er ontstekingsverschijnselen ontstaan.

Oedeemtherapie

Na afronding van de opleiding huidtherapie zijn wij niet alleen huidtherapeut maar ook oedeemtherapeut. Als huid- en oedeemtherapeut kunnen wij voor oedeempatiënten het complete pakket aan behandelingen aanbieden. Hieronder vallen de volgende therapieën:

• Manuele lymfedrainage

Dit is een zachte massage waarbij het vocht gedraineerd wordt

• Ambulante compressietherapie

Een ander woord hiervoor is zwachtelen. Het desbetreffende lichaamsdeel wordt met speciale wikkels ingepakt waardoor het vocht weggedrukt wordt.

• Lymftaping

Door middel van speciale tape wordt de huid gelift en dat bevorderd de lymfafvoer

• Aanmeten van hulpmiddelen en therapeutisch elastische kousen

Drukkleding zal het oedeem stabiliseren. Therapeutisch elastische kousen worden ook wel steunkousen genoemd

Behandel zones

Verder behandelt een huid- en oedeemtherapeut de onderstaande aandoeningen:

Waarom een huidtherapeut?

Het voordeel van een huidtherapeut tegenover een schoonheidsspecialist is dat een huidtherapeut kennis en ervaring heeft met de zieke/aangedane huid of een huid die verbetering behoeft. Een schoonheidsspecialist richt zich vooral op het gezond houden van de huid. Daar waar een behandeling ophoudt bij een schoonheidsspecialist gaan wij juist verder. Als huidtherapeuten mogen wij onder andere met producten werken welke hoge actieve ingrediënten bevatten, hierdoor kan er een zeer effectieve behandeling worden gegeven.

 

Het voordeel van een huidtherapeut tegenover een dermatoloog is de laagdrempeligheid. U kunt vaak op korte termijn terecht om uw huid na te laten kijken en een advies op maat te krijgen. Omdat wij met hoge actieve ingrediënten mogen werken, kunnen wij vaak zonder de toepassing van antibiotica of sterkere medicijnen een mooi resultaat behalen. Daarnaast, als u voor oedeemtherapie naar ons toekomt, kunnen wij u het totale plaatje aanbieden. Al onze huidtherapeuten kunnen effectief zwachtelen, manuele lymfedrainage uit voeren en steunkousen of andere hulpmiddelen aan meten. U hoeft hiervoor dus niet weer apart naar een andere zorgverlener toe.

 

Heeft u nog vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag!