Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

Wonden en brandwonden

Een wond is een defect van de huid door onderbreking van de continuïteit van het weefsel. Wonden kunnen ontstaan op verschillende manieren. Acute wonden ontstaan als gevolg van trauma. Voorbeelden zijn wonden bij een ongeluk of chirurgische wonden. Wanneer de wondgenezing wordt verstoord en meer dan tien dagen open blijft, dan wordt er gesproken van een chronische wond. Hiernaast kan een wond ontstaan als gevolg van een huidaandoening of een ander onderliggend ziekteproces.

Een wond met geen of geringe neiging tot spontane genezing, ontstaan uit een huidverandering, wordt een ulcus genoemd. Een voorbeeld is de ulcus cruris venosum. Dit is een ulcus cruris ontstaan op basis van de aandoening chronische veneuze insufficiëntie, een aandoening waarbij de veneuze aderen niet meer optimaal werken en de bloeddoorstroming en vochtafvoer wordt belemmerd. De ulcus cruris venosum is in de meeste gevallen gelokaliseerd aan de mediale zijde van het onderbeen.

foto15
Brandwonden

De ernst van brandwonden worden in gradaties opgedeeld, eerste graads, tweede graads en derde graads. De ernst wordt bepaald door:

  • de temperatuur
  • de bron
  • de duur van het contact met de bron
  • de plaats op het lichaam en de leeftijd van het slachtoffer

Een eerstegraads verbranding is de meest voorkomende verbranding. Dit behoord officieel niet tot een brandwond omdat de huid niet zijn functie verliest. De huid wordt rood, pijnlijk en er kan wat zwelling ontstaan. De huid geneest na enkele dagen zonder blijvend letsel (littekens).

Een tweedegraads verbranding wordt wel een brandwond genoemd. De functie van de huid is beschadigd. De plaats van de verwonding is pijnlijk, rood en er ontstaan blaren. Van deze verwondingen kunnen wel littekens ontstaan.

Een derdegraads verbranding is de meest diepe verbranding. Alle huidlagen zijn beschadigd. De wonden zijn niet pijnlijk doordat de zenuwen ook beschadigd zijn en de huid ziet er wit of zwart uit. Van een derdegraads verbranding blijven zeker littekens zichtbaar.

Wat kunnen wij Dermacure voor u betekenen?

 

Voor de behandeling van wonden als een ulcus cruris, vindt u meer informatie de pagina behandelingen veneus oedeem.

Voor de behandeling van brandwonden vindt u meer informatie op de pagina behandelingen littekens.

 

U kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen. Wij informeren en helpen u graag verder.