Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

Veneus oedeem

Veneus oedeem (= vochtophopingen) kan ontstaan door een functieverstoring van het veneuze systeem (aderstelsel). Aderen brengen zuurstofarm bloed vanuit het lichaam terug naar het hart. Om ervoor te zorgen dat het bloed tegen de zwaartekracht in naar het hart getransporteerd kan worden, bevatten aderen kleppen. De kleppen voorkomen dat bloed, onder invloed van de zwaartekracht, terugstroomt. Veneus oedeem ontstaat wanneer de kleppen niet meer optimaal werken.

 

Naast het ontstaan van veneus oedeem kunnen er ook andere klachten ontstaan bij het disfunctioneren van het aderstelsel ofwel chronisch veneuze insufficientie (CVI). Voorbeelden zijn: het optreden van spataderen en/of rusteloze benen na enige tijd staan.

 

Veneus oedeem kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt voornamelijk voor bij ouderen, zwangere vrouwen en invaliden. Zonder behandeling blijft veneus oedeem bestaan en kan in een later stadium zelfs een open been ontstaan. Om de wond weer te laten genezen moet de bloeddoorstroming zo goed mogelijk hersteld worden. Hierdoor verbetert de toevoer van zuurstof en voedingstoffen zodat de wond makkelijker kan genezen.

foto19

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van veneus oedeem is een afvoerstoornis in het aderlijke stelsel. Hierbij wordt het bloed onvoldoende afgevoerd, wat leidt tot opeenhoping van vocht in de onderbenen. In staande houding moet het bloed in de aderen, tegen de zwaartekracht in, naar boven worden gepompt. Dit gebeurt voornamelijk door de kuitspieren. In de aderen zijn kleppen aanwezig die in verticale houding het terugstromen van het bloed naar de voeten voorkomen. Als deze kleppen, door afname van elasticiteit van de vaatwand, niet meer goed sluiten stroomt het bloed gemakkelijk terug. Dit veroorzaakt een verhoogde druk in de aderen en haarvaten waardoor deze worden verwijd.

Een andere oorzaak kan veneuze trombose zijn. Dit is een aandoening waarbij een bloedstolsel de bloedcirculatie kan belemmeren.

foto20

Symptomen

  • Moe, zwaar gevoel in de benen
  • Vochtophoping (oedeem) (zie fig 2)
  • Bruine verkleuringen op de huid (zie fig 2)
  • Dunne, kwetsbare huid
  • Pijn, krampen, branderigheid, jeuk en onrustige benen (restless leggs)
  • Spataderen (varices) (zie fig 1 & 2)
  • Open been (ulcus cruris) (zie fig 1)

Wat kunnen wij Dermacure voor u betekenen?

Zie voor meer informatie de pagina behandelingen veneus oedeem.