Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

Rosacea

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gelaat. Kenmerken van rosacea zijn: uitgezette bloedvaatjes (teleangiëctasieën), roodheid/flushing (opvlammende roodheid), ontstekingen zoals papels (bultjes) en pustels (puistjes met een wit kopje) in het gelaat. De huidaandoening wordt soms verward met acne, maar het ontstaat vaak pas later, bij vrouwen tussen de 20 en 50 jaar. De felle roodheid op de wangen, neus en kin is bij acne meestal niet aanwezig. Rosacea is gelukkig niet schadelijk voor de gezondheid, maar kan wel als cosmetisch storend worden ervaren.

De oorzaak van Rosacea

De oorzaak van rosacea is niet wetenschappelijk bewezen. Sommigen zeggen dat de bloedvaatjes in het gezicht meer verwijd zijn doordat de bloedstroom in de gezichtshuid is toegenomen. Anderen zeggen dat het komt doordat de bloedvaatjes anders reageren op interne en externe prikkels, zoals cosmetica, zon, stress, kou/warmte, geneesmiddelen en voeding (alcohol en gekruid eten). Het gevolg hiervan is stilstand van het bloed, waardoor roodheid, bultjes en puskopjes kans krijgen te ontstaan. Het advies is om zonlicht en triggers die de klachten kunnen verergeren te vermijden en een goede sunblock te gebruiken met minimaal SPF30.

Hoe weet ik dat ik Rosacea heb?

Herkent u de kenmerken van Rosacea, breng dan een bezoek aan een van onze praktijken. De huidtherapeut kan meestal door te kijken vaststellen of er sprake is van rosacea.

Wat kunnen wij bij Dermacure voor u betekenen?

Zie voor meer informatie de pagina behandelingen roodheid-rode vlekjes.