Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

Roodheid

Vele mannen, vrouwen maar ook kinderen krijgen ooit te maken met gesprongen adertjes. Het kan zich uiten in couperose, spider naevus, cherry angioompjes of rosacea. Wij behandelen deze plekjes en vlekjes dagelijks in onze praktijk.

Couperose

Couperose is een toename van meerdere kleine rode of blauwe bloedvaatjes (teleangiëctastieën) in het gelaat. Deze oppervlakkige bloedvaatjes zijn slapper geworden waardoor deze chronisch verwijdt zijn. Deze vaatjes zullen nooit vanzelf verdwijnen. Couperose is vanuit medisch oogpunt niet schadelijk voor de gezondheid, echter vanuit cosmetisch oogpunt kan ervoor gekozen worden om het te laten behandelen.

Oorzaken van couperose

Het is tot op heden niet wetenschappelijk bewezen hoe couperose ontstaat. Het kan een gevolg zijn van rosacea. Maar ook de volgende factoren kunnen couperose veroorzaken:
• Erfelijkheid
• Overmatig blootstelling aan de zon
• Huidtype: mensen met een lichter huidtype lijken meer risico te lopen op het ontwikkelen van couperose
• Chronisch gebruik van corticosteroïd bevattende crèmes of zalven op het gezicht
• Temperatuurschommelingen
• Alcoholgebruik
• Kruidig/pittig voedsel
Daarnaast wordt couperose doorgaans vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen.
couperose_groot

Spider naevus

Een spider naevus is een veel voorkomende onschuldige vaataandoening van de huid meestal in het gelaat. Het ziet er uit als een rood, iets wat verheven puntje met kleine bloedvaatjes eraan vast (zoals bij een spin). Spider naevi kunnen op kinderleeftijd al voorkomen, maar ook bij volwassenen. Zo ontstaan bij 40% van de zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap één of meerdere spider naevi. Kenmerkend is wanneer je op het plekje drukt het plekje wit wordt (je druk het bloed eruit). Wanneer je loslaat vult het zich weer met bloed en wordt het weer rood.
Spider-Naevus

Cherry angioom

Kleine kersenroodkleurige blaasjes gevuld met bloed. Dat zijn de kenmerken van cherry angioma. Deze huidblaasjes kunnen wat verheven zijn. Meestal komen ze voor op de romp. Er is geen medische noodzaak om ze te behandelen. Cosmetisch kan het wel wenselijk zijn.

Rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening in het gelaat. Kenmerkend hieraan zijn: couperose en ontstekingen zoals papels (bultjes) en pustels (puistjes met een wit kopje) in het gelaat. Het wordt soms verward met acne maar het ontstaat vaak bij vrouwen boven de 30 jaar. De felle roodheid op wangen, neus en kin is bij acne vaak niet aanwezig. Ook rosacea is gelukkig niet schadelijk voor de gezondheid maar kan wel als cosmetisch storend worden ervaren.
Ook de oorzaak van rosacea is niet wetenschappelijk bewezen. Er zijn wel externe factoren die de kenmerken kunnen verergeren, zoals: cosmetica, zon, warmte, geneesmiddelen (corticosteroïden), voeding (alcohol en gekruid eten).
foto12

Wat kunnen wij Dermacure voor u betekenen?

Zie voor meer informatie de pagina behandelingen roodheid-rode vlekjes of neem contact met ons op.