Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

Pigment aandoeningen

Pigmentvlekken (hyperpigmentatie) zijn ophopingen van pigmentcellen (melanocyten) in de huid. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar ontstaan voornamelijk op lichaamsdelen die blootgesteld zijn aan de zon, zoals het gelaat, de handen maar ook de onderbenen en armen. Als gevolg van zonschade ontstaan kleine pigmentvlekken, ook wel lentigines solaris genoemd. Helaas kunnen er ook pigmentvlekken ontstaan na een ontstekingsreactie of onder invloed van hormonen, dan wordt het melasma genoemd (zwangerschapsmasker). Daarnaast kunnen witte vlekken (hypopigmentatie/depigmentatie) op het lichaam ontstaan door het ontbreken van pigment. Wanneer er geen aanmaak is van pigmentcellen op bepaalde delen van de huid is er sprake van vitiligo. Een goedaardige vorm van pigmentvlekken zijn sproeten.
Op deze pagina vindt u meer informatie over deze vier pigment aandoeningen.

Lentigines solaris

Lentigines solaris zijn goedaardige, licht- tot donkerbruin of zwart gekleurde pigmentvlekken die ontstaan zijn als gevolg van blootstelling aan zonlicht. Ze worden gekenmerkt door een ronde, ovale of grillige vorm en zijn met name gelokaliseerd op het gezicht, de handruggen en de buitenzijde van de armen en de borst.
Lentigo Solaris Hand

Melasma of zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker, in medische termen ook wel melasma genoemd, is een veelvoorkomende pigmentaandoening van het gezicht. Te zien zijn licht- tot donkerbruin gepigmenteerde vlekken op het gezicht. De vlekken zijn met name gelokaliseerd op de wangen, het voorhoofd, de neus, de bovenlip, op de kaakranden en de kin. Het ontstaan van een melasma begint of verergerd vaak tijdens zwangerschap. Ook orale anticonceptie kan leiden tot het ontstaan van melasma. Een enkele keer kan het ontstaan door fototoxiteit van geneesmiddelen. De hormonen oestrogenen progesteron spelen in ieder geval vaak een belangrijke rol. Daarnaast heeft zonlicht een grote invloed, gelet op de lokalisatie van de pigmentvlekken en de afname van de vlekken in de winter.
12

Vitiligo

Vitiligo is een aandoening waarbij zowel de huid en haar pigment verliezen. Kenmerkend voor de aandoening zijn scherp begrensde witte vlekken met vaak een ronde of ovale vorm. De aandoening kan overal voorkomen op het lichaam, maar is met name gelokaliseerd op het gezicht, de handruggen en voeten. Vitiligo kan onderscheiden worden in drie hoofdtypen:
– Gegeneraliseerde vitiligo
Vitiligo verspreid over het gehele lichaam.
– Segmentale vitiligo
Vitiligo gelokaliseerd aan één zijde van het lichaam.
– Focale vitiligo
Vitiligo gelokaliseerd op enkele plekken van het lichaam.
De huidaandoening kan ontstaan op iedere leeftijd, maar ontstaat gemiddeld vaak rond het 20e levensjaar. De specifieke oorzaak van vitiligo is niet bekend. Zeker is dat erfelijke factoren een rol spelen. Aangezien de vlekken extra gevoelig zijn voor zonverbranding is het van belang om een sunblock van minimaal spf 30 te gebruiken. Ook kunnen snij- of schaafwonden.
dfdfdfd

Sproeten

Sproeten zijn goedaardige gepigmenteerde vlekjes, gekenmerkt door een roodachtige, lichtbruine tot donkerbruine kleur. Sproeten ontstaan in de eerste levensjaren onder invloed van zonlicht. Ze zijn met name gelokaliseerd op het gezicht, het bovenste gedeelte van de rug of de borst en de buitenzijde van de armen. Sproeten komen vooral voor bij kinderen met een blonde of rode haarkleur. Om te voorkomen dat de plekjes donkerder en opvallender worden is het van belang om uit de zon te blijven en te beschermen met een sunblock van minimaal spf 30.
fhhghg

Wat kunnen wij bij Dermacure voor u betekenen?

Pigmentvlekken zijn goed te behandelen. Informatie over de behandelmethoden vindt u op de pagina pigment problematiek.