Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

Littekens

Een huidtherapeut behandeld de beschadigde huid, waaronder littekens. Een litteken kan zorgen voor veel ongemakken. Zo kan een litteken verhard, verkleefd, verdikt of verkleurd zijn. Dit kan leiden tot lichamelijke beperkingen (bepaalde bewegingen kunnen niet meer worden uitgevoerd zoals dat voorheen wel kon) en psychische problemen. De huidtherapeuten van Dermacure kunnen de huid versoepelen, de doorbloeding verbeteren en littekens minder opvallend maken.

Hoe ontstaan littekens?

Littekens kunnen ontstaan na een verwonding van de huid. Bijvoorbeeld door een operatie, een ongeval of een huidaandoening. Na de verwonding treedt de wondgenezing op. Wanneer de verwonding goed geneest, zullen de littekens meestal geen problemen geven en ziet het litteken er uit als een dun, wit streepje. Enkel uit cosmetisch oogpunt kan het litteken als storend worden ervaren.
Wanneer de wondgenezing verstoord wordt, kunnen er problemen ontstaan. Wondinfectie, locatie, leeftijd, een slechte doorbloeding, huidskleur en erfelijke factoren kunnen hierin een rol spelen. De huid reageert door de aanmaak van meer of minder bindweefsel. Zo kunnen na een verstoorde wondgenezing verschillende soorten littekens ontstaan.

Soorten littekens

• Atrofische littekens

Bij atrofische littekens is het weefsel onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak dun, witgekleurd en ligt onder het huidoppervlak (= ingetrokken).

• Hypertrofische littekens

Hypertrofische littekens zijn verheven en meestal rood van kleur. Doordat te veel bindweefsel is gevormd komt het litteken bovenop de huid te liggen. Hypertrofische littekens zijn vooral te vinden op plaatsen waar veel rek op de huid staat, zoals de knieën, ellebogen, polsen en de hals. Veel voorkomende klachten zijn jeuk en pijn. Hypertrofische littekens komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

• Keloïdale littekens

Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens, maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Ze ontstaan veelal na een trauma en komen vooral voor bij negroïde mensen. Wanneer een keloidaal litteken opnieuw beschadigd wordt zal het opnieuw gaan groeien.

• Verkleefde littekens

Verkleefde littekens zijn niet of moeilijk verschuifbaar en oppakbaar, omdat ze verkleefd zijn met de onderlaag, de spieren of botten. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een litteken verkleefd raakt. Zo kan deze ontstaan doordat tijdens de wondgenezing een ontsteking is opgetreden of doordat de wond niet goed kon sluiten door rek op de huid. Bewegingsbeperking is een vaak geziene klacht bij een verkleefd litteken.

• Acnélittekens

Wanneer acné geneest kan dit gepaard gaan met littekens. De littekens kunnen atrofisch zijn (een kuiltje in de huid) of de littekens zijn gepigmenteerd (donkere vlekjes). Zie de pagina over acnelittekens voor meer informatie.

Wat kunnen wij bij Dermacure voor u betekenen?

Wilt u weten welke behandelingen wij kunnen uitvoeren bij littekens? Kijk dan op de pagina behandelingen littekentherapie.