Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

Lipoedeem

Lipoedeem is een chronische aandoening van het vetweefsel in het lichaam, vrijwel uitsluitend voorkomend bij vrouwen. Bij mannen wijst lipoedeem op een hormonale stoornis. Bij lipoedeem is er sprake van een ongelijkmatige vetverdeling over het lichaam. De afwijking kan zowel aan de armen als benen voorkomen.

Symptomen

Lipoedeem komt vaak aan het eind van de puberteit tot uiting vooral aan de onderbenen, heupen, dijen, binnenkant van de knieën en in mindere mate de onderarmen. Opvallend is het ontbreken van zwelling aan de handen en voeten. Lipoedeem voelt de eerste jaren zacht aan maar in de loop der tijd kunnen, vooral als er sprake is van overgewicht, veranderingen in het onderhuidse vetweefsel optreden. De huid wordt hierbij stugger en onregelmatiger. Als gevolg hiervan kan er zwelling ontstaan die door vocht wordt veroorzaakt.
Bij lipoedeem kunnen aan de dijbenen fijne putjes ontstaan, in de volksmond “sinaasappelhuid” of “cellulitis” genoemd. Door een verhoogde kwetsbaarheid van de haarvaatjes in het vetweefsel kunnen bloeduitstortingen eerder optreden. Een koud gevoel, vooral van de onderbenen, is een veel gehoorde klacht. Lipoedeem moet worden onderscheiden van lymfoedeem.
lipoedeem_benen

Lymfoedeem versus lipoedeem

Lymfoedeem Lipoedeem
Eenzijdig en asymmetrisch Tweezijdig en symmetrisch
Kan in het hele lichaam voorkomen Vaak de rijbroek, soms armen
Zwelling voeten en handen mogelijk Voeten en handen niet aangedaan
Ophoping van vocht Toename van vet in de vetcellen, kan gecombineerd gaan met een vochtophoping in een later stadium
Ontstaat na operatie, radiotherapie, trauma, zwangerschap, infectie/ontsteking, maar kan ook een niet aan te duiden oorzaak hebben Uit zich rond de puberteit of na zwangerschap
Gespannen huid, soms pijn, bewegingsbeperking wanneer Snel bloeduitstortingen/blauwe plekken, pijn en drukpijn bij aanraking
Mannen en vrouwen Vrijwel alleen bij vrouwen

Oorzaken

De oorzaak van lipoedeem is onbekend. Erfelijke factoren spelen vaak een rol. Naast de abnormale vetverdeling zijn er aanwijzingen dat bij een aantal patiënten ook sprake is van een verminderde afvoer van weefselvocht (lymfe) in combinatie met verslapping van het bindweefsel. Daardoor kan in de loop der tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem ook wel lipo-lymfoedeem genoemd.
Tevens blijkt bij lipoedeem vaak sprake van een zwak houdings- en bewegingsapparaat waarbij de banden (enkels, voeten, knieën) vaak zwak zijn. Soms is er sprake van doorgezakte voeten.
Factoren die lipoedeem negatief beïnvloeden zijn:
• Overgewicht
• Te grote calorie inname (‘verkeerde voeding’)
• Hormonale factoren
• Lang zitten of staan
• Te weinig spierarbeid
• Warmte
• Aanwezigheid van lymfoedeem/veneus oedeem
• Veranderd zelfbeeld

Wat kunnen wij Dermacure voor u betekenen?

Voor de behandeling van lipoedeem zie onze pagina behandelingen lipoedeem