Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

FAQ

Op deze pagina vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over de huid, producten en behandelingen. Wilt u nog meer informatie dan kunt u terecht op één van onze andere pagina’s over huidaandoeningen en behandelingen. Heeft u een persoonlijke vraag, dan mag u altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.

Algemeen huidtherapie

Wat is een huidtherapeut?

Een huidtherapeut is een paramedische specialist in de behandeling van de gezonde, zieke of beschadigde huid. Hiervoor dient een 4-jarige HBO-opleiding genaamd ‘huidtherapie’ afgerond te zijn aan de Hogeschool Utrecht of de Haagse Hogeschool. De titel huidtherapeut heeft een beschermde titel vallend onder artikel 34 van de wet ‘Beroepen in de individuele zorg’. Hiermee wordt de kwaliteit van zorg bewaakt en bevordert. Alle huidtherapeuten bij Dermacure zijn big-geregistreerd. Om op de hoogte te blijven van de laatste (wetenschappelijke) ontwikkelingen en om de juiste en beste zorg op maat te kunnen blijven leveren, dient elke huidtherapeut jaarlijks accreditatie punten te behalen welke verkregen worden door het volgen van scholingen.

Wat is het verschil tussen een huidtherapeut en een schoonheidsspecialist?

Zowel de schoonheidsspecialist als de huidtherapeut zijn werkzaam op het gebied van de huid en het uiterlijk. Echter zit er een groot verschil in het doel van de behandeling. De behandeling van de huidtherapeut is gericht op het genezen en verbeteren van de huid, waar de schoonheidsspecialiste zich richt op ontspanning en verzorging.

Krijg ik behandelingen bij de huidtherapeut vergoed?

Dermacure heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Dit houdt in dat de behandelingen uit het aanvullend pakket of uit het basis pakket vergoed kunnen worden.
Oedeem- en littekentherapie komen uit hetzelfde ‘potje’ als behandelingen van de fysiotherapie. Vaak zijn oedeem en littekenproblematiek een chronische aandoening  en daarom zal er een chronische machtiging aangevraagd worden. Wanneer deze door uw zorgverzekering verleend is zullen de behandelingen uit het basis pakket vergoed worden.
Let op; uw steunkousen worden altijd vergoed bij een huidtherapeut. Hierover is soms wat verwarring bij de zorgverzekeraars.

 

Overige behandelingen zoals camouflagetherapie, acnetherapie en definitieve ontharing worden vaak vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De vergoeding verschilt per zorgverzekeraar.
Wilt u weten of uw behandeling vergoed wordt? Wij helpen u graag met het uitzoeken.

Heb ik altijd een verwijzing nodig om naar een huidtherapeut te gaan?

Sinds 2011 heeft u directe toegang tot een huidtherapeut; dit houdt in dat u wettelijk geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig heeft. Echter willen de meeste zorgverzekeraars wel een verwijzijng ontvangen voordat ze huidtherapeutische behandelingen vergoeden. Welke behandelingen dit zijn kunnen wij u in het gratis consult verder over informeren.

Huid en productvragen

Wat is het verschil tussen producten van Dr. Zein Obagi en andere cosmetische producten?

“Een gezonde huid ziet er van nature mooi uit en heeft geen beschadigingen of oneffenheden”. Vanuit deze gedachten heeft Dr. Zein Obagi de productlijnen ZO Skin Health en ZO Medical ontwikkeld. In plaats van alleen de huidaandoening te behandelen, wordt de gehele huid gezond gemaakt waardoor huidaandoeningen verdwijnen.
De producten mogen alleen door huidtherapeuten en artsen gebruikt worden.
De producten bevatten hoge concentraties actieve ingrediënten (o.a. retinol = vitamine A zuur en salicylzuur) welke middels een unieke en gepatenteerde aflevertechniek in de huid worden gebracht. Dit is precies wat de producten zo effectief maakt en tevens ook de reden waarom andere cosmetische producten niet zo effectief zijn. Actieve ingrediënten zijn zeer lastig te stabiliseren in een crème. Al helemaal wanneer ze ook nog over een juiste aflevertechniek moeten beschikken, zodat de actieve ingrediënten ook daadwerkelijk op de juiste plaats in de huid terecht komen en niet in de barrièrelaag (= bovenste laag) van de huid stranden.

Waarom is het noodzakelijk de huid elke dag te reinigen zowel in de ochtend als in de avond?

Dagelijks bouwt de huid een laagje vuil op. Een laagje vuil ontstaat door de aanmaak van zweet en talg, blootstelling van de huid aan stoffen van buitenaf, make-up resten en bacteriën van de vingers. Naast dat een laagje vuil niet hygiënisch is, vormt het een grote belemmering voor de opname van actieve werkstoffen in producten. Een verzorgingsproduct kan hierdoor niet zijn werk doen en is op een niet schone huid dus eigenlijk zinloos. Hiernaast kan een goed reinigingsproduct naast het laagje vuil verwijderen de talgproductie verminderen en dode huidcellen verwijderen, waardoor het ontstaan van onzuiverheden worden voorkomen.

Wat doet retinol (vitamineAzuur) in het huidverouderingsproces en werkt het echt in elke crème?

Retinol is een, wetenschappelijk bewezen, effectief ingrediënt in het verminderen van huidverouderingstekenen van de huid. Het bevordert de collageenvorming en elastineaanmaak, waarmee huidvernieuwing wordt gestimuleerd. Hoge percentages geven meer resultaat maar ook de aflevertechniek is belangrijk. Producten met een hoog percentage en een juiste aflevertechniek kunnen bijwerkingen geven en mogen daardoor alleen onder begeleiding van een (para)medici gebruikt worden. Zie onze pagina van Dr. Zein Obagi voor effectieve huidverouderingsproducten met 1% retinol.

Hoe kan ik pigmentvlekken voorkomen?

Door de huid iedere dag en om de 2 uur te beschermen met een goede zonbescherming tegen zowel UV-A als UV-B met minimaal spf 30, kan het ontstaan van pigmentvlekken worden voorkomen. Maar in sommige gevallen is alleen de huid beschermen met een hoge SPF niet voldoende.

Acne

Ik ben volwassen en heb acne, hoe kan dit?

Acne is een lastige huidaandoening vaak voorkomend in de puberteit. Echter kan acne ook voorkomen bij volwassenen. De acne die ontstaan is in de puberteit kan aanhouden maar acne kan ook plots op volwassen leeftijd nog ontstaan. Net als in de puberteit kan acne bij volwassenen worden veroorzaakt door veranderingen in de hormoonhuishouding. Veranderingen in de hormoonhuishouding vinden op latere leeftijd plaats bij zwangerschap, de menstruele cyclus, de menopauze en de anticonceptiepil. Naast verstoring van de hormoonhuishouding kunnen de talgklieren door ‘verkeerde’ cosmetica producten, mechanische wrijving, druk of geneesmiddelen worden afgesloten en verstoppingen veroorzaken.
Ook kan erfelijkheid op latere leeftijd een kleine rol blijven spelen in het ontstaan.

Heeft het ontstaan van acne een relatie met voeding?

Voedingsstoffen met een hoog suikergehalte en melkproducten blijken een invloed te hebben op acne. Een te veel aan suiker kan zorgen voor een verhoogde insuline aanmaak, wat kan resulteren in veranderingen in de hormoonhuishouding. Ook melkproducten schijnen hormoonachtige stoffen te bevatten. Veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen de talgproductie verhogen, waardoor acne kan worden verergerd. Het advies is om een teveel aan suiker- en melkproducten te voorkomen. Als laatste blijkt het nuttigen van teveel aan koolsoorten bij vrouwen, mede een rol te kunnen spelen bij acne.

Hebben we talg in onze huid nodig?

Heel vroeger toen we nog geen kleding droegen en we al het haar lieten groeien hadden we talg op onze huid nodig. Talg hield toen der tijd onze haren soepel en zorgde ervoor dat het vocht in de haren werd vastgehouden. Onze huid bevat nog steeds talgklieren maar talg heeft in de tegenwoordige tijd geen functie meer. Juist is een overmatige talgproductie vaak de aanleiding tot het ontstaan van een vette huid en acne.

Welke foundation kan ik het beste gebruiken als ik acne heb?

Naast dat make-up een verzorgde, mooie en egale uitstraling kan geven kan make-up ook acne veroorzaken. Door het gebruik van verkeerde ingrediënten kan make-up er bijvoorbeeld voor zorgen dat de huid wordt afgesloten, waardoor poriën verstoppen en ontstekingen ontstaan. Make-up welke acne kunnen veroorzaken bevatten vaak chemicaliën, talg, parfum, kleurstoffen en/of alcohol.
Aanbevolen wordt om een 100% minerale make-up te gebruiken waarvan alle producten gemaakt zijn van 100% gezonde mineralen, pigmenten, en voedende ingrediënten. Onder voedende ingrediënten vallen antioxidanten, ademend zink, titaniumdioxide (SPF) en peptiden. Mineralen zijn ontstekingsremmend, wateressisent en niet comedogeen, waardoor de make-up prima in gebruik kan worden genomen bij de huidaandoening acne. Zie onze pagina Camouflagetherapie, voor meer informatie over minerale make-up.

Definitieve ontharing

Is ontharing van IPL minder effectief als met laser?

Zowel de laser als IPL maken gebruik van foto-selectieve thermolyse (lichtenergie). Licht wordt omgezet in energie en reageert vervolgens op het pigment (melanine) van de haren. De gehele haarzakjes worden verhit en de omgeving gecoaguleerd, waardoor de haarzakjes vernietigen. Het verschil tussen de laser en ipl is, dat de laser gebruik maakt van één specifieke golflengte en bij de IPL maakt gebruik van verschillende golflengtes. Zowel van de laser als de IPL bestaan er hele effectieve en krachtige laserapparaten maar van beide ook minder goede varianten. De effectiviteit van een apparaat wordt bij de laser bepaald door de golflengte en bij de IPL de filter. Kennis van de huid, het apparaat is van belang. Net als dat er gewerkt wordt op de juiste pulseduur en joule.

Is definitieve ontharing ook echt definitief?

Definitieve ontharing zorgt voor een langdurige haarverwijdering. Er wordt nooit 100% gegarandeerd want elk lichaam, mens en huid is immers anders.
Daarnaast kan onder invloed van hormonen en medicijngebruik kunnen enkele haartjes in de loop van de tijd terug komen. Om het maximale resultaat te behouden kan het nodig zijn om 1 maal per jaar een behandeling uit te voeren.

Kunnen ook blonde, rode en/of grijze haren behandeld worden met de IPL/laser?

Normaliter reageert de lichtbundel van de IPL op het pigment (melanine) van de haar, waardoor ongepigmenteerde haren (blonde, rode of grijze haren) niet behandeld kunnen worden. Met de nieuwe SHR-technologie is dit wel mogelijk. Deze technologie richt op de eiwitten van de stamcellen die nieuwe haren produceren. De eiwitten verliezen hun eigenschappen wanneer ze boven de 43°C verhit worden. Met een verhitting van 45°C wordt de productie van nieuwe haren voorkomen.

Krijg ik dikkere haren terug wanneer ik scheer?

Nee! Dit is echt een fabel. Bij het scheren wordt alleen de bovenste laag van de haar verwijderd. De haarwortel in de huid wordt niet beïnvloed waardoor er geen nieuwe haargroei en/of andere haargroei ontstaat. De haren kunnen hiermee ook niet dikker in vorm worden. Normaliter komt de haar met een puntje uit de huid. Doordat de haar tegen het huidoppervlak afgeschoren wordt, word de haar stomp. Dit voelt dikker maar dat is dus niet.

Oedemen

Kan ik mijn steunkousen ook wel eens een dagje uitdoen?

Om het oedeem stabiel te houden en een maximale afname van het oedeem te behalen wordt geadviseerd de kousen dagelijks te dragen. Wanneer de kousen niet dagelijks gedragen worden, loopt u de kans dat het oedeem weer zal toenemen en het behaalde resultaat verloren gaat. Hiernaast kan het oedeem zodanig toenemen dat de op maat gemaakte steunkousen niet meer passend zijn.

Hoe weet ik wanneer ik lipoedeem heb?

Bij lipoedeem is er sprake van een overmatige en abnormale vetverdeling op de benen, de heupen, de billen en/of armen. Vaak stopt het vetweefsel abrupt bij de knieen, de enkels, bij de ellebogen of polsen. Gewichtsverlies heeft bij deze aandoening weinig tot geen invloed. Het boven- en onderlichaam kunnen wel twee tot drie kledingmaten verschillen. Het lipoedeem weefsel is vaak gevoelig en de benen en/of armen voelen zwaar aan. Voor meer informatie en symptomen van lipoedeem zie onze pagina over lipoedeem.

Ik heb in de avond dikke enkels, wat nu?

Vochtophoping rondom de enkels, die in de loop van de dag toeneemt en hiernaast het hebben van rusteloze benen zijn duidelijke kenmerken van veneus oedeem. Bij veneus oedeem is er een disfunctie in het veneuze systeem (aderstelsel). De bloeddoorstroming vanuit de benen terug naar het hart wordt belemmerd, waardoor vocht blijft hangen en vochtophoping ontstaat. Zie onze pagina veneus oedeem voor meer informatie.

Huid en Zon

Welke SPF (zonbeschermingfactor) kan ik het beste gebruiken?

SPF is een benaming voor de mate waarin een zonbeschermingscreme de huid beschermd tegen UV-straling. SPF is een relatieve maat, een spf 15 beschermt de huid tegen 93% van de UV-straling , SPF 30 tegen 97% van de UV-straling en SPF 50 tegen 98% van de UV-straling. Om zonschade te voorkomen wordt minimaal een spf 30 geadviseerd.

Hoe lang ben ik beschermd wanneer ik een SPF (zonbeschermingsfactor) gebruik?

De duur waarin de huid beschermt is tegen de zon wordt bepaald door het soort huidtype en de hoogte van SPF. Het aantal minuten dat het duurt voordat de bescherming uitgewerkt is, kan berekend worden door het aantal minuten dat iemand normaal gesproken zou verbranden zonder bescherming te vermenigvuldigen met de zonbeschermingsfactor. Een voorbeeld: Iemand die zonder een zonbescherming binnen 10 minuten verbrand, zal met een spf 30 10 x 30 = 300 minuten in de zon kunnen verblijven zonder dat hij of zij verbrand. Nu komen er meerdere factoren bij welke deze berekening minder betrouwbaar maken. Wanneer men zweet, in het water gaat of over het lichaam wrijft zal de SPF van de huid gaan. Dit is de reden dat er geadviseerd word om de twee uur de huid opnieuw in te smeren.

Moet ik ook in de winter SPF (zonbeschermingsfactor) gebruiken?

Ja, UV-straling komt zowel in de winter als zomer voor. De straling is in de winter minder sterk, doordat UV-B in de winter in mindere mate voorkomt en UV-A gedeeltelijk wordt tegengehouden door bewolking. Maar het komt weldegelijk op het aardoppervlak. Daarnaast kan sneeuw de zonstraling reflecteren, waardoor de blootstelling aan UV-straling groter wordt.
Kortom het is zowel in de winter als in de zomer van belang, om schade in de huid te voorkomen en gebruik te maken van een goede zonbeschermingsfactor.

Wordt je wel bruin wanneer je een SPF 50 gebruikt?

Een zonbescherming met SPF 50 houdt het bruiningsproces niet tegen maar vertraagt het proces. Bij geen zonbescherming of een te lage SPF krijgt je huid in één keer te veel zon waardoor de pigmentcellen geen kans krijgen om melanine aan te maken en roodheid ontstaat. Wanneer de huid goed beschermt is, wordt de melanine aanmaak vertraagd en dat heeft als effect dat de huid een mooie, gezonde, egaal bruine teint krijgt. Hierbij blijft de bruine teint langer zichtbaar.

Waarom moet ik ook binnen een SPF gebruiken?

Wanneer u achter een raam zit, wordt UV-straling grotendeels geabsobeerd, maar niet volledig. Hierdoor kan de UV-straling ook binnen schade toebrengen aan de huid en is het dus van belang om zowel binnen als buiten een SPF te gebruiken.