Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

De huid tijdens het ouder worden.

Dermacure had de deuren tijdelijk gesloten in verband met het COVID-19 virus. We zijn in deze periode hard bezig geweest achter de schermen maar het was verleidelijk om na de pauze nog een aflevering van mijn favoriete serie te kijken. Netflix was mijn grote verleiding tijdens het thuiswerken!Één ding kon mij echter niet loslaten tijdens deze series als huidtherapeut: hoofdrolspelers die zich voordoen als midtwintig met ouders die minder rimpels hebben dan zijzelf… Ouder worden we allemaal, het gaat vanzelf en we hoeven er niks aan te doen. Ik zeg hoeven, want tegenwoordig bestaan er oneindig veel mogelijkheden om onze huid in topconditie te houden.

En hoewel ik blij ben met mijn huid, ook ik begin te zien dat er in het gezicht steeds meer kleine lijntjes tevoorschijn komen. Hoe ontstaat die huidveroudering toch? Kunnen we er iets aan doen voordat we gebruik moeten gaan maken van cosmetische ingrepen? Is het gezegde ‘beter voorkomen dan genezen’ überhaupt mogelijk in deze context?

Huidveroudering

Als we kijken naar het huidverouderingsproces zijn er twee soorten te onderscheiden: intrinsieke en extrinsieke huidveroudering. De intrinsieke huidveroudering is genetisch bepaald en dus heel erg moeilijk te sturen. Deze natuurlijke veroudering heeft fijne rimpeltjes, een dunnere huid, minder vet- en botmassa tot gevolg waardoor het gezicht wat invalt en de huid wat droger wordt. Daarnaast is er minder talg- en zweetproductie en de huid geneest minder snel. De intrinsieke veroudering begint wanneer we rond de midden 20 zijn. Geen wonder dat die fijne lijntjes steeds dieper beginnen te worden in mijn gezicht!

De extrinsieke huidveroudering veroorzaakt pigmentvlekken, diepe rimpels en een dik ogende vale huid. Deze huidveroudering komt door factoren die van buitenaf komen. Denk hierbij aan roken, verkeerde huidproducten, alcoholgebruik en zeker niet te vergeten: de zon. 90% van de huidveroudering wordt veroorzaakt door de zon. En niet alleen de felle warme zon in de zomer, maar ook als hij waterig schijnt in het voorjaar, najaar en winter. Plus, om te zorgen dat we niet vals gaan spelen: de zonnebank is ook een grote boosdoener en veroorzaakt rimpels en pigmentvlekken.

Wat kun je zelf doen?

  • Stop met roken. Heeft dit uitleg nodig? Roken veroorzaakt dat typische rokersmondje, die rimpels rondom de mond. Daarnaast veroorzaken de vrije radicalen die je naar binnen zuigt voor een gelige huid en een afname van elasticiteit. Doordat de bloedvaten samentrekken door sigaretten verdwijnt de natuurlijke glow van de huid en krijg je die vale waas. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de vergrote kans op kanker. Gewoon niet doen dus…
  • Goede huidproducten. ‘Als je maar iets smeert’ is echt de grootste dooddoener die ik regelmatig hoor. Iedere huid is anders en heeft andere behoeften. Gebruik je producten met irriterende ingrediënten kun je meer kwaad dan goed doen. Agressieve ingrediënten versnellen juist de huidveroudering! Kies voor geschikte producten met ingrediënten zoals glycolzuur, vitamine A, C en E. Mocht je nu helemaal willen scoren met je skincare regime, zorg dan dat er een SPF in je dagcrème zit! Bij Dermacure gebruiken we onder andere de producten van dr. Zein Obagi, ZO Skin Health. Deze producten bevatten hoogwaardige ingrediënten en dragen bij aan huidverbetering én huidbescherming dankzij de krachtige antioxidanten.
  • Drink met mate. Alcohol droogt uit, en de huid is op zijn mooist is als deze lekker gehydrateerd is… Bovendien beschadigd alcohol op langer termijn collageen en elastine waardoor de huid dus minder veerkrachtig wordt. Ik hou zelf ook ontzettend veel van een wijntje en hoewel niets meer drinken natuurlijk beter is: beperk het alcoholgebruik.
    (Het smoesje voor dat ene glaasje: Wijn bevat ook nuttige antioxidanten J)
  • Gebruik zonnebrandcrème. Smeer die SPF gedurende de dag nog een paar keer bij. Als je in de ochtend een dagcrème hebt opgebracht met SPF, dan is deze bescherming in de middag verdwenen. ‘’All day protection’’ bestaat niet. Let er op dat je een passende SPF kiest voor jouw huid. Natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid om middels make-up deze SPF gedurende de dag bij te werken. Colorescience is een minerale make-up mét SPF en dus ideaal om de huid te matteren én te beschermen de gehele dag door.

Dus nu het lekker weer is, lekker van het zonnetje genieten maar wel beschermd! Nogmaals even checken of in iedere tas een tubetje zonnebrandcrème zit, want deze rimpels mogen niet erger worden. Mocht je toch een paar jaar terug in de tijd willen? Dan zijn er altijd nog de behandelingen bij de huidtherapeut zoals de microneedling en chemische peelings van Skin Tech en ZO Skin Health, maar daarover in een andere blog meer!

  • Lotte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *