Skip to main content
Niet gecategoriseerd

Acne bij volwassenen: waarom krijg ik acne op latere leeftijd en hoe kan ik dit behandelen?

By 4 augustus 2023augustus 7th, 2023No Comments

Acne is een probleem dat we vaak associëren met de tienerjaren, maar het kan helaas ook volwassenen treffen. Het kan vervelend zijn om puistjes en oneffenheden op volwassen leeftijd te ervaren, vooral omdat we dachten dat we deze fase achter ons hadden gelaten. Maar wees gerust, je bent niet alleen! Acne bij volwassenen komt vaker voor dan je denkt, en er zijn manieren om ermee om te gaan en je zelfvertrouwen te behouden. In deze blog geven wij je tips tegen acne.

Wat veroorzaakt acne bij volwassenen?

Maar waardoor kan acne dan precies optreden bij volwassenen? Op latere leeftijd kunnen verschillende hormonen hier nog steeds een rol in spelen:

1. Androgene hormonen, ofwel testosteron:

Deze worden ook wel de mannelijke hormonen genoemd, maar ook vrouwen hebben testosteron in hun lichaam. Bij vrouwen kan een verhoogde gevoeligheid voor testosteron leiden tot een overmatige productie van talg (huidsmeer) in de talgklieren. Dit kan de poriën verstoppen en tot acne leiden.

2. Oestrogeen en progesteron:

Bij vrouwen kunnen schommelingen in de hormonen oestrogeen en progesteron tijdens de menstruatiecyclus acne veroorzaken. De verhouding tussen deze hormonen kan van invloed zijn op de talgproductie en ontstekingsreacties in de huid.

3. Cortisol:

Cortisol is het stresshormoon dat wordt geproduceerd als reactie op stress. Verhoogde niveaus van cortisol kunnen ontstekingen in het lichaam bevorderen, wat ook van invloed kan zijn op de ontwikkeling van acne.

4. Groeihormoon (GH):

Het groeihormoon, ook bekend als somatotropine, speelt een rol bij de groei en het herstel van cellen. Dit hormoon wordt geproduceerd door de hypofyse, een deel van de hersenen. Een onbalans in dit hormoon kan bijdragen aan de ontwikkeling van acne.

5. Insuline:

Insuline is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert. Een hoge insulinespiegel kan ontstekingen in het lichaam bevorderen en de productie van androgenen (mannelijke hormonen) stimuleren, wat acne kan veroorzaken.

Niet alleen hormonen zijn verantwoordelijk voor acne bij volwassenen. De exacte oorzaak van acne op latere leeftijd kan variëren van persoon tot persoon en kan het gevolg zijn van een combinatie van factoren. Voorbeelden van deze factoren zijn genetica, de hormonale schommelingen zoals besproken, en allerlei omgevingsinvloeden. 

Tips tegen acne op latere leeftijd:

Ondanks dat dus ook genetica en omgevingsfactoren een rol spelen in het veroorzaken van deze acne, zijn er gelukkig een aantal tips en opties om de acne te behandelen. Houd je gezicht bijvoorbeeld schoon en gehydrateerd, gebruik de juiste producten, raak je gezicht zo min mogelijk aan, en hanteer een gezonde leefstijl met genoeg beweging, een gezond dieet en zo min mogelijk stress. 

Heb je al veel geprobeerd om ervan af te komen en lukt dat maar niet, dan heeft de huidtherapeut misschien wel de oplossing. Een huidtherapeut is een expert op het gebied van acne en werkt met therapeutische producten en vormen van acnetherapie die ervoor zorgen dat je acne onder controle komt.