Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Wij zijn als huid- en oedeemtherapeuten experts op het gebied van oedeem en alles wat daarbij komt kijken. Wij kunnen u een compleet pakket qua behandelmogelijkheden aanbieden. U kunt bij ons terecht voor ambulante compressietherapie (zwachtelen) tot aan het aanmeten van steunkousen of andere hulpmiddelen om het oedeem te verminderen. Daarnaast voeren wij ook nog manuele lymfdrainage uit en endermologie behandelingen. Afhankelijk van het soort oedeem en uw klachten kiezen wij voor de behandelmethode die het meest effectief is voor u.

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale opeenhoping van vocht in een of meerdere lichaamsdelen. Deze zwelling ontstaat doordat het lichaam meer vocht produceert dan het af kan voeren. Normaal gesproken is dit systeem in balans en circuleert het vocht door bloed- en lymfevaten door het lichaam om hiermee alle weefsels te voorzien van voedingsstoffen. Uiteindelijk moet het vocht weer terug naar het hart om vervolgens weer rond getransporteerd te worden. Echter wanneer dit systeem niet naar behoren functioneert en vocht zich gaat ophopen ontstaat zogenoemd oedeem. Wanneer hier niets aan gedaan wordt blijft het vocht in het weefsel zitten wat weer kan zorgen voor andere klachten.

Soorten oedeem

Elk oedeem kan op een andere manier behandeld worden. Klik op onderstaande oedeemsoorten voor meer informatie.

Veneus oedeem

Een vaak geziene oorzaak is insufficiëntie van de aderen in de benen waardoor het bloed niet goed afgevoerd kan worden naar het hart. Hierdoor hoopt vocht zich op in de voeten, enkels en onderbenen.

Lymfoedeem

Lymfoedeem kan ontstaan ten gevolge van oncologische behandelingen of een operatie maar ook door een aangeboren aandoening of een symptoom zijn van een aandoening.

Lipoedeem

Deze vorm van oedeem heeft eigenlijk een verkeerde benaming omdat het in eerste instantie niet gaat om een vochtophoping, maar een aandoening van de vetcellen. Er wordt een abnormale opeenhoping van vetcellen gezien welke o.a. klachten geven als pijn in de benen of armen en het snel ontstaan van blauwe plekken. In een later stadium kan zich wel een vochtcomponent ontwikkelen waardoor er een combinatie van lipoedeem met lymf- of veneus oedeem ontstaat.

Symptomen

De symptomen zijn afhankelijk van de locatie, soort oedeem en het stadium. Bij veneus- en lymfoedeem kunt u vaak een putje drukken in het weefsel door gedurende één minuut uw vinger stevig in de huid te drukken. Daarnaast worden vaak klachten ervaren als rusteloosheid, een zwaar gevoel, stijfheid en/of krampen in het betreffende lichaamsdeel. Ook gewichtstoename wordt gezien door het vasthouden van vocht.

Benieuwd of wij uw oedeemklachten kunnen behandelen en verlichten? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag!

Voor meer informatie over de verschillende oedeembehandelingen kijkt u op de pagina’s behandelingen veneus oedeem, lymfoedeem en lipoedeem.