Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

Lymfoedeem behandeling

Wij zijn als huid- en oedeemtherapeuten experts op het gebied van lymfoedeem en alles wat daarbij komt kijken. Wij kunnen u een compleet pakket aanbieden qua behandelmogelijkheden. U kunt bij ons terecht voor ambulante compressietherapie (zwachtelen) tot aan het aanmeten van steunkousen of andere hulpmiddelen om het oedeem te verminderen. Daarnaast voeren wij ook manuele lymfdrainage en endermologie uit. Afhankelijk van het soort oedeem en uw klachten kiezen wij voor de behandelmethode die het meest effectief is voor u.

 

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een ophoping van lymfevocht in het lichaam doordat het lichaam om een bepaalde reden het vocht niet kan afvoeren. Lymfoedeem kan zowel aangeboren (primair) of verworven (secundair) zijn. Wilt u meer weten over het ontstaan en de symptomen van lymfoedeen, kijk dan op deze pagina.

Wat kunnen wij bij Dermacure voor u betekenen?

Tijdens het consult gesprek zullen we alle behandeltechnieken bespreken en bekijken welke technieken het meest geschikt zijn voor u. Wij zullen uitgebreid huid therapeutisch onderzoek verrichten om er zeker van te zijn dat de diagnose goed gesteld is en of er nader onderzoek (bv. een lymfscintigrafie) uitgevoerd moet worden.

Er zijn diverse behandeltechnieken die wij vaak gecombineerd inzetten bij de behandeling van lymfoedeem, ook wel complexe decongestieve therapie genoemd. Het zijn behandelingen als manuele lymfedrainage, ambulante compressietherapie, lymftaping en het aanmeten van compressiekleding en therapeutische elastische kousen.

Tevens geven wij huidverzorgingsadviezen voor het algemeen dagelijks leven en leren wij u zelfmanagement aan zodat u zoveel mogelijk zelfstandig wordt.

Behandelmethoden

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een zacht pompende massagetechniek waardoor de lymfevaten geactiveerd en gestimuleerd worden om meer vocht af te voeren en op te nemen. Wanneer er ook sprake is van fibrose (verharding van het bindweefsel) worden stevigere massagegrepen toegepast om de huid weer soepeler te maken.
Tijdens de behandeling wordt vaak gebruik gemaakt van het LPG-apparaat ook wel endermologie genoemd. Dit is een krachtig apparaat welke onder andere het lymfvocht kan afvoeren (zie foto).

Ambulante compressietherapie (zwachtelen)

Wanneer er teveel oedeem aanwezig is wordt er gezwachteld. Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continu druk gegeven. Deze druk gaat het uittreden van vocht tegen en ondersteunt de afvoer van lymfe. Veel lichaamsbeweging heeft een ondersteunend en dus beter effect op het resultaat dan wanneer men stil zit.

Hulpmiddelen bij oedeemtherapie

Ter ondersteuning van de manuele lymfedrainage en/of ambulante compressie therapie kunnen onderstaande hulpmiddelen ingezet worden:
• Lymftaping
• Drukkleding en stimulerende lymfpads (jovipak)

Therapeutisch elastische kous (steunkous)

Wanneer er geen oedeemafname meer plaatsvindt wordt er een therapeutisch elastische kous aangemeten voor behoud van het verkregen resultaat. Deze moet voor langere tijd of zelfs levenslang gedragen worden. Door het dragen van een steunkous wordt voorkomen dat het oedeem terug kan komen. Het effect van de behandeling is dus langdurig.

Zelfmanagement

Ter bevordering van de therapie zullen wij u, wanneer mogelijk, een aantal massagegrepen en oefeningen aanleren. Zo kunt u deze thuis uitvoeren om het lymfesysteem te activeren en het oedeem soepel te houden. Hiermee behalen wij samen zo snel mogelijk het gewenste resultaat en kunt u zelf in de toekomst ingrijpen wanneer de klachten toenemen.

Endermologie05
Afbeelding01

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen voor uw lymfoedeem? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag!