Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

Lipoedeem behandeling

Wij zijn als huid- en oedeemtherapeuten experts op het gebied van oedeem, dus ook op het gebied van lipoedeem. Wij kunnen u een compleet pakket qua behandelmogelijkheden aanbieden. Wij voeren ook manuele lymfdrainage en endermologie uit. Tevens meten wij steunkousen en andere hulpmiddelen aan welke compressie (druk) geven op het lichaam.

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een chronische aandoening van het vetweefsel in het lichaam, vrijwel uitsluitend voorkomend bij vrouwen. Bij mannen wijst lipoedeem op een hormonale stoornis.

Wilt u meer lezen over het ontstaan en de symptomen van lipoedeem, kijk dan op deze pagina.

lipoedeem

Wat kunnen wij Dermacure voor u betekenen?

Wij zullen tijdens het consultgesprek de huid therapeutische diagnose stellen en uitleggen wat wij voor u kunnen betekenen. Wanneer we het behandeltraject ingaan zullen meerdere behandelingen gelijktijdig worden ingezet.
Het doel van de behandeling van lipoedeem bestaat uit twee onderdelen, namelijk het verminderen van de klachten die u ondervindt en daarnaast ook preventie van toename van lipoedeem.

Hieronder vindt u toelichting op de behandelmethoden die wij toepassen.

Behandelmethoden

Manuele lymfedrainage

Wanneer er sprake is van oedeemvorming zal gestart worden met manuele lymfedrainage. Dit is een zacht pompende massagetechniek waardoor de lymfevaten geactiveerd en gestimuleerd worden om meer vocht af te voeren en op te nemen. Omdat lipoedeem vaak ook pijnlijk kan zijn kan met deze therapie ook drukgewenning op gebouwd worden.

Ambulante compressietherapie

Wanneer er sprake is van oedeemvorming wordt in combinatie met manuele lymfedrainage ambulante compressietherapie toegepast. Bij lipoedeem wordt vaak gekozen voor compressiebandages om druk te geven op de benen of armen om vocht eruit te halen. Deze bandages zijn op uw armen en/of benen aangemeten en kunt u na instructies zelf thuis aanbrengen door de gemakkelijke klittenbandsluiting. Het fijne hieraan voor uzelf is dat u zelfredzaam bent en hiervoor dus niet speciaal naar de praktijk hoeft te komen. Belangrijk om te weten is dat de compressie niet zorgt voor afname van vetweefsel, enkel toename van oedeemvorming en klachten hierbij horend worden voorkomen. Belangrijk bij ambulante compressietherapie is dat u voldoende beweegt ter bevordering van de circulatie. Hierdoor is de compressietherapie vele malen effectiever.

Endermologie

Dit is een intensieve bindweefselmassage welke wordt uitgevoerd met behulp van een apparaat. De behandelkop heeft roterende rollers welke door de draaibeweging een huidplooi op kunnen pakken en masseren. Tijdens de behandeling worden verschillende standen toegepast met de daarbij behorende afwisselende bewegingstechnieken om zo de structuur van het bindweefsel te herstellen en de vetverbranding te stimuleren. Deze behandeling dient in kuurverband plaats te vinden en zal daarna maandelijks onderhouden moeten worden. Het resultaat is dat vocht- en vetophopingen gereduceerd worden en de bindweefselstructuur verbeterd. Ook worden elastine- en collageenvezels gestimuleerd waardoor de huid steviger, gladder en soepeler wordt.

Therapeutisch elastische kousen (steunkousen)

Ter stimulering van het circulatiesysteem van bloed- en lymfevaten wordt na de ambulante compressietherapie overgegaan op het dragen van therapeutisch elastische kousen in een lichte drukklasse. Het dragen van therapeutisch elastische kousen bij lipoedeem kan in het begin als onprettig worden ervaren door de gevoeligheid van de huid. Echter wanneer u wat meer gewend bent aan deze druk zult u merken dat de klachten, ontstaan door lipoedeem, verminderen. Deze therapeutisch elastische kousen moeten levenslang gedragen worden, maar laat dit u niet afschrikken. Tegenwoordig kunnen deze kousen in verschillende kleuren en/of prints besteld worden.

Aanvullende therapie

Door lipoedeem kunnen klachten ontstaan als pijn, krachts- en conditieverlies en soms zelf tot afname van dagelijkse fysieke inspanning. Een tekort aan fysieke inspanning is een risicofactor voor verdere achteruitgang van lipoedeem. Vaak ook omdat dit samen kan gaan met toename van lichaamsgewicht. Belangrijke punten zijn:

  • Een voldoende actieve leefstijl herpakken / behouden, begeleiding van een fysiotherapeut kan hierbij nuttig zijn. Het trainingsdoel is hiervoor het opbouwen van spierkracht en de algehele conditie op pijl krijgen en te houden.
  • Overgewicht beperken, dit is geen oorzaak van het lipoedeem maar kan wel zorgen voor verergering. Training gebaseerd op vetverbranding kan hierbij van toepassing zijn. Op onze locatie in Valkenswaard kunnen we de hulp inschakelen van onze voedingscoach van B-Vital. Zij kunnen veranderingen in het eetpatroon aanbrengen en voedingsadviezen geven. Hel is belangrijk te weten dat dit niet zorgt voor het voorkomen van het ontstaan van ongelijke vetverdeling, maar het kan wel de algemene gesteldheid verbeteren en het obesitas component verminderen.

Benieuwd wat wij voor uw klachten als gevolg van lipoedeem kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag!