Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

Huidoneffenheden

Wat zijn huidoneffenheden?

Kleine opstaande steelwratjes (fibromen), bindweefsel bultjes, gerstekorrels (milia), ouderdomswratten (verruca seborrhoica) en gele samenvloeiende vlekjes rond de ogen (xanthelasma) vallen onder de verzamelnaam ‘huidoneffenheden ofwel goedaardige huidtumoren. Ze komen meestal voor in het gelaat, de hals en op de romp.

Fibromen

(bindweefselbultjes) zijn veel voorkomende, goedaardige, kleine huidkleurige of lichtbruine gezwelletjes, bestaande uit bindweefsel. Ze zien eruit als een klein huidflapje met een dun steeltje. Hoe ze precies ontstaan is niet duidelijk, wel wordt er een relatie gezien met overgewicht en diabetes. Fibromen komen vaak in meervoud voor en kunnen ontstaan over het gehele lichaam. Locaties waar ze het meest voorkomen zijn rondom de ogen, in de hals, onder de oksels, onder de borsten en in de liezen.

Ouderdomswratten

(verruca seborrhoica) zijn goedaardige, meestal ruw aanvoelende, geelachtige huidtumoren. Gaandeweg kunnen ze geel-bruin/bruin-zwart verkleuren. Hoe langer de verruca seborrhoica aanwezig zijn op uw huid hoe bloemkool- en wratachtiger ze er meestal uit komen te zien. Vaak wordt gezien dat het aantal toeneemt naar mate men ouder word. Bij een donkere huid zijn ze vaak minder voorkomend dan bij een blanke huid. Verruca seborrhoica kunnen overal op het lichaam voorkomen maar worden meestal op de romp en in het gelaat gezien. Erfelijkheid kan een rol spelen wanneer er sprake is van uitgebreide vormen.

Dermatosis papulosa nigra

zijn donker gepigmenteerde vlekjes in het gelaat welke voornamelijk voorkomen bij mensen met een gepigmenteerde huid. Vaak begint de huidaandoening met huidskleurige bultjes die gedurende de tijd steeds donkerder kleuren. Locaties waar deze bultjes met name gezien worden zijn de slapen en het voorhoofd. Dermatosis papulosa nigra kunnen variëren in grootte maar zijn in de meeste gevallen vrij klein. Hoe dermatosis papulosa ontstaan is, is niet bekend. Er is geen medische noodzaak om ze te behandelen, cosmetisch gezien kan het wel wenselijk zijn.

Xanthelasma

zijn gele vlekjes die ontstaan door ophoping van lipiden (vetten) in de huid (xantoomcellen). Je ziet ze als zachte, geelwitte, vlakke, verhevenheden rondom de ogen.

Behandelingen met electrocoagulatie

Fibromen, oppervlakkige verruca seborrhoica, dermatosis papulosa nigra en xanthelasma kunnen gemakkelijk en snel verwijderd worden. Dit wordt gedaan met een elektrocoagulatie apparaat. Door middel van stroom worden de plekjes aangestipt en weggebrand (gecoaguleerd).

Er zijn gemiddeld één tot twee behandelingen nodig. Het verwachte resultaat is een gladde egale huid met vrijwel geen restverschijnselen.

Milia

(gerstekorrels) zijn een wit/geel ingekapseld talgbultje, welke spontaan ontstaat, gevuld met keratine. Ze komen vaak voor in het gelaat en dan met name rondom de ogen en op de wangen. Milia liggen onderhuids in de opperhuid.

Behandeling van Milia

Milia worden aangeprikt met een steriel hol naaldje om een kleine opening te maken in de huid. Door de gemaakte opening kan de inhoud op een juiste manier verwijderd worden

ouderdomswratten

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Heeft u ook een of meerdere plekjes op uw huid waar u zich aan stoort? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag!