Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

Veneus oedeem behandeling

Veneus oedeem

Wij zijn als huid- en oedeemtherapeuten experts op het gebied van oedeem en alles wat daarbij komt kijken. Wij kunnen u een compleet pakket qua behandelmogelijkheden aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn het aanleggen van zwachtels, het aanmeten van therapeutisch elastische kousen of andere hulpmiddelen.

 

Wat is veneus oedeem?

Veneus oedeem (= vochtophopingen) kan ontstaan door een functieverstoring van het veneuze systeem (aderstelsel). Aderen brengen zuurstofarm bloed vanuit het lichaam terug naar het hart. Om ervoor te zorgen dat het bloed tegen de zwaartekracht in naar het hart getransporteerd kan worden, bevatten aderen kleppen. De kleppen voorkomen dat bloed, onder invloed van de zwaartekracht, terugstroomt. Veneus oedeem ontstaat wanneer de kleppen niet meer optimaal werken.
Naast het ontstaan van veneus oedeem kunnen er ook andere klachten ontstaan bij het disfunctioneren van het aderstelsel ofwel chronisch veneuze insufficientie (CVI). Voorbeelden zijn: het optreden van spataderen en/of rusteloze benen na enige tijd staan.
Veneus oedeem kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt voornamelijk voor bij ouderen, zwangere vrouwen en invaliden. Zonder behandeling blijft veneus oedeem bestaan en kan in een later stadium zelfs een open been ontstaan. Om de wond weer te laten genezen moet de bloeddoorstroming zo goed mogelijk hersteld worden. Hierdoor verbetert de toevoer van zuurstof en voedingstoffen zodat de wond makkelijker kan genezen.

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van veneus oedeem is een afvoerstoornis in het aderlijke stelsel. Hierbij wordt het bloed onvoldoende afgevoerd, wat leidt tot opeenhoping van vocht in de onderbenen. In staande houding moet het bloed in de aderen, tegen de zwaartekracht in, naar boven worden gepompt. Dit gebeurt voornamelijk door de kuitspieren. In de aderen zijn kleppen aanwezig die in verticale houding het terugstromen van het bloed naar de voeten voorkomen. Als deze kleppen, door afname van elasticiteit van de vaatwand, niet meer goed sluiten stroomt het bloed gemakkelijk terug. Dit veroorzaakt een verhoogde druk in de aderen en haarvaten waardoor deze worden verwijd.
Een andere oorzaak kan veneuze trombose zijn. Dit is een aandoening waarbij een bloedstolsel de bloedcirculatie kan belemmeren.

Symptomen

• Moe, zwaar gevoel in de benen
• Vochtophoping (oedeem) (zie fig 2)
• Bruine verkleuringen op de huid (zie fig 2)
• Dunne, kwetsbare huid
• Pijn, krampen, branderigheid, jeuk en onrustige benen (restless leggs)
• Spataderen (varices) (zie fig 1 & 2)
• Open been (ulcus cruris) (zie fig 1)

Wat kunnen wij bij Dermacure voor u betekenen?

Tijdens het consultgesprek zullen we alle behandeltechnieken bespreken of bekijken welke technieken het meest geschikt is voor u. Wij zullen uitgebreid huid therapeutisch onderzoek verrichten om er zeker van te zijn dat de diagnose goed gesteld is en of er nader onderzoek (bv. een duplex onderzoek) uitgevoerd moet worden.
Er zijn diverse behandeltechnieken die wij vaak gecombineerd inzetten bij de behandeling. Tevens geven wij huidverzorgingsadviezen voor het algemeen dagelijks leven en leren wij u zelfmanagement aan zodat u zoveel mogelijk zelfstandig wordt.
Ambulante compressietherapie (zwachtelen)

Indien er te veel oedeem in de benen aanwezig is wordt er gestart met ambulante compressietherapie (zwachtelen). De zwachtels zorgen voor continu druk op het weefsel waardoor de kleppen in de aderen weer kunnen sluiten en het vocht uit de benen gaat. Door hierbij regelmatig te bewegen wordt de kuitspier geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat het bloed weer richting het hart wordt gepompt. Veel lichaamsbeweging heeft een ondersteunend en dus beter effect op de zwachtels dan wanneer men stil zit. Wij werken met de nieuwste zwachteltechnieken welke sneller en beter resultaat geven.

 

Therapeutisch elastische kous (steunkous)

Wanneer er geen oedeemafname meer plaatsvindt, wordt er een therapeutisch elastische kous aangemeten voor behoud van het resultaat. Deze moet voor langere tijd of zelfs levenslang gedragen worden. Door het dragen van een steunkous wordt voorkomen dat het oedeem terug kan komen.
Er zijn tegenwoordig honderden verschillende kousen in alle kleuren en maten. Laat het dragen van een steunkous u niet afschrikken.

 

Endermologie
Voornamelijk bij zwangere vrouwen kan ook endermologie ingezet worden. Met deze mechanische massage wordt het vocht uit de benen gedraineerd. Het geeft tevens verlichting in de benen.
Heeft u ook spataderen, dikke voeten, enkels en/of onderbenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag!