Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

Lipoedeem behandeling

Lipoedeem

Wij zijn als huid- en oedeemtherapeuten experts op het gebied van oedeem, dus ook op het gebied van lipoedeem. Wij kunnen u een compleet pakket qua behandelmogelijkheden aanbieden. Zo meten wij steunkousen en andere hulpmiddelen aan welke compressie (druk) geven op het lichaam, voeren wij manuele lymfdrainage uit en kunt u bij ons behandeld worden met endermologie.

 

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een chronische aandoening van het vetweefsel in het lichaam, vrijwel uitsluitend voorkomend bij vrouwen. Bij mannen wijst lipoedeem op een hormonale stoornis. Bij lipoedeem is er sprake van een ongelijkmatige vetverdeling over het lichaam. De afwijking kan zowel aan de armen als benen voorkomen.

 

Symptomen

Lipoedeem komt vaak aan het eind van de puberteit tot uiting vooral aan de onderbenen, heupen, dijen, binnenkant van de knieën en in mindere mate de onderarmen. Opvallend is het ontbreken van zwelling aan de handen en voeten. Lipoedeem voelt de eerste jaren zacht aan maar in de loop der tijd kunnen, vooral als er sprake is van overgewicht, veranderingen in het onderhuidse vetweefsel optreden. De huid wordt hierbij stugger en onregelmatiger. Als gevolg hiervan kan er zwelling ontstaan die door vocht wordt veroorzaakt.
Bij lipoedeem kunnen aan de dijbenen fijne putjes ontstaan, in de volksmond “sinaasappelhuid” of “cellulitis” genoemd. Door een verhoogde kwetsbaarheid van de haarvaatjes in het vetweefsel kunnen bloeduitstortingen eerder optreden. Een koud gevoel, vooral van de onderbenen, is een veel gehoorde klacht. Lipoedeem moet worden onderscheiden van lymfoedeem.

Lymfoedeem versus lipoedeem

Lymfoedeem Lipoedeem
Eenzijdig en asymmetrisch Tweezijdig en symmetrisch
Kan in het hele lichaam voorkomen Vaak de rijbroek, soms armen
Zwelling voeten en handen mogelijk Voeten en handen niet aangedaan
Ophoping van vocht Toename van vet in de vetcellen, kan gecombineerd gaan met een vochtophoping in een later stadium
Ontstaat na operatie, radiotherapie, trauma, zwangerschap, infectie/ontsteking, maar kan ook een niet aan te duiden oorzaak hebben Uit zich rond de puberteit of na zwangerschap
Gespannen huid, soms pijn, bewegingsbeperking wanneer Snel bloeduitstortingen/blauwe plekken, pijn en drukpijn bij aanraking
Mannen en vrouwen Vrijwel alleen bij vrouwen

Oorzaken

De oorzaak van lipoedeem is onbekend. Erfelijke factoren spelen vaak een rol. Naast de abnormale vetverdeling zijn er aanwijzingen dat bij een aantal patiënten ook sprake is van een verminderde afvoer van weefselvocht (lymfe) in combinatie met verslapping van het bindweefsel. Daardoor kan in de loop der tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem ook wel lipo-lymfoedeem genoemd.
Tevens blijkt bij lipoedeem vaak sprake van een zwak houdings- en bewegingsapparaat waarbij de banden (enkels, voeten, knieën) vaak zwak zijn. Soms is er sprake van doorgezakte voeten.

Factoren die lipoedeem negatief beïnvloeden zijn:
• Overgewicht
• Te grote calorie inname (‘verkeerde voeding’)
• Hormonale factoren
• Lang zitten of staan
• Te weinig spierarbeid
• Warmte
• Aanwezigheid van lymfoedeem/veneus oedeem
• Veranderd zelfbeeld

Wat kunnen wij Dermacure voor u betekenen?

Wij zullen tijdens het consultgesprek de huid therapeutische diagnose stellen en uitleggen wat wij voor u kunnen betekenen. Wanneer we het behandeltraject ingaan zullen meerdere behandelingen gelijktijdig worden ingezet.
Het doel van de behandeling van lipoedeem bestaat uit twee onderdelen, namelijk het verminderen van de klachten die u ondervindt en daarnaast ook preventie van toename van lipoedeem.
Manuele lymfedrainage
Wanneer er sprake is van oedeemvorming zal gestart worden met manuele lymfedrainage. Dit is een zacht pompende massagetechniek waardoor de lymfevaten geactiveerd en gestimuleerd worden om meer vocht af te voeren en op te nemen. Omdat lipoedeem vaak ook pijnlijk kan zijn kan met deze therapie ook drukgewenning op gebouwd worden.
Ambulante compressietherapie
Wanneer er sprake is van oedeemvorming wordt in combinatie met manuele lymfedrainage ambulante compressietherapie toegepast. Bij lipoedeem wordt vaak gekozen voor compressiebandages om druk te geven op de benen of armen om vocht eruit te halen. Deze bandages zijn op uw armen en/of benen aangemeten en kunt u na instructies zelf thuis aanbrengen door de gemakkelijke klittenbandsluiting. Het fijne hieraan voor uzelf is dat u zelfredzaam bent en hiervoor dus niet speciaal naar de praktijk hoeft te komen. Belangrijk om te weten is dat de compressie niet zorgt voor afname van vetweefsel, enkel toename van oedeemvorming en klachten hierbij horend worden voorkomen. Belangrijk bij ambulante compressietherapie is dat u voldoende beweegt ter bevordering van de circulatie. Hierdoor is de compressietherapie vele malen effectiever.
Endermologie
Dit is een intensieve bindweefselmassage welke wordt uitgevoerd met behulp van het LPG-apparaat. De behandelkop heeft roterende rollers welke door de draaibeweging een huidplooi op kunnen pakken en masseren. Tijdens de behandeling worden verschillende standen toegepast met de daarbij behorende afwisselende bewegingstechnieken om zo de structuur van het bindweefsel te herstellen en de vetverbranding te stimuleren. U zult tijdens de behandeling een “bodysuit” dragen zodat de behandelkop beter over de huid kan glijden. Deze behandeling dient in kuurverband plaats te vinden en zal daarna maandelijks onderhouden moeten worden. Het resultaat is dat vocht- en vetophopingen gereduceerd worden en de bindweefselstructuur verbeterd. Ook worden elastine- en collageenvezels gestimuleerd waardoor de huid steviger, gladder en soepeler wordt.
Therapeutisch elastische kousen (steunkousen)
Ter stimulering van het circulatiesysteem van bloed- en lymfevaten wordt na de ambulante compressietherapie overgegaan op het dragen van therapeutisch elastische kousen in een lichte drukklasse. Het dragen van therapeutisch elastische kousen bij lipoedeem kan in het begin als onprettig worden ervaren door de gevoeligheid van de huid. Echter wanneer u wat meer gewend bent aan deze druk zult u merken dat de klachten, ontstaan door lipoedeem, verminderen. Deze therapeutisch elastische kousen moeten levenslang gedragen worden, maar laat dit u niet afschrikken. Tegenwoordig kunnen deze kousen in verschillende kleuren en/of prints besteld worden.

Aanvullende therapie

Door lipoedeem kunnen klachten ontstaan als pijn, krachts- en conditieverlies en soms zelf tot afname van dagelijkse fysieke inspanning. Een tekort aan fysieke inspanning is een risicofactor voor verdere achteruitgang van lipoedeem. Vaak ook omdat dit samen kan gaan met toename van lichaamsgewicht. Belangrijke punten zijn:
– Een voldoende actieve leefstijl herpaken/ behouden, begeleiding van een fysiotherapeut kan hierbij nuttig zijn. Het trainingsdoel is hiervoor het opbouwen van spierkracht en algehele conditie op pijl krijgen/houden.
– Overgewicht beperken, dit is geen oorzaak van het lipoedeem maar kan wel zorgen voor verergering. Training gebaseerd op vetverbranding kan hierbij van toepassing zijn. Op onze locatie in Valkenswaard kunnen we de hulp inschakelen van onze voedingscoach van Change. Zij kunnen veranderingen in het eetpatroon aanbrengen en voedingsadviezen geven. Wel is belangrijk te weten dat dit niet zorgt voor het voorkomen van het ontstaan van ongelijke vetverdeling, maar dit kan wel de algemene gesteldheid verbeteren en obesitas component verminderen.
Benieuwd wat wij voor uw klachten ten gevolge van lipoedeem kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag!