Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Wij zijn als huid- en oedeemtherapeuten experts op het gebied van oedeem en alles wat daarbij komt kijken. Wij kunnen u een compleet pakket qua behandelmogelijkheden aanbieden. U kunt bij ons terecht voor ambulante compressietherapie (zwachtelen) tot aan het aanmeten van steunkousen of andere hulpmiddelen om het oedeem te verminderen. Daarnaast voeren wij ook nog manuele lymfdrainage uit en endermologie behandelingen. Afhankelijk van het soort oedeem en uw klachten kiezen wij voor de behandelmethode die het meest effectief is voor u.

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale opeenhoping van vocht in een of meerdere lichaamsdelen. Deze zwelling ontstaat doordat het lichaam meer vocht produceert dan het af kan voeren. Normaal gesproken is dit systeem in balans en circuleert het vocht door bloed- en lymfevaten door het lichaam om hiermee alle weefsels te voorzien van voedingsstoffen. Uiteindelijk moet het vocht weer terug naar het hart om vervolgens weer rond getransporteerd te worden. Echter wanneer dit systeem niet naar behoren functioneert en vocht zich gaat ophopen ontstaat zogenoemd oedeem. Wanneer hier niets aan gedaan wordt blijft het vocht in het weefsel zitten wat weer kan zorgen voor andere klachten.

Soorten oedeem

Elk oedeem kan op een andere manier behandeld worden. Klik op onderstaande oedeemsoorten voor meer informatie.
• Veneus oedeem
Een vaak geziene oorzaak is insufficiëntie van de aderen in de benen waardoor het bloed niet goed afgevoerd kan worden naar het hart. Hierdoor hoopt vocht zich op in de voeten, enkels en onderbenen.
• Lymfoedeem
Lymfoedeem kan ontstaan ten gevolge van oncologische behandelingen of een operatie maar ook door een aangeboren aandoening of een symptoom zijn van een aandoening.
• Lipoedeem
Deze vorm van oedeem heeft eigenlijk een verkeerde benaming omdat het in eerste instantie niet gaat om een vochtophoping, maar een aandoening van de vetcellen. Er wordt een abnormale opeenhoping van vetcellen gezien welke o.a. klachten geven als pijn in de benen of armen en het snel ontstaan van blauwe plekken. In een later stadium kan zich wel een vochtcomponent ontwikkelen waardoor er een combinatie van lipoedeem met lymf- of veneus oedeem ontstaat.

Symptomen

De symptomen zijn afhankelijk van de locatie, soort oedeem en het stadium. Bij veneus- en lymfoedeem kunt u vaak een putje drukken in het weefsel door gedurende één minuut uw vinger stevig in de huid te drukken. Daarnaast worden vaak klachten ervaren als rusteloosheid, een zwaar gevoel, stijfheid en/of krampen in het betreffende lichaamsdeel. Ook gewichtstoename wordt gezien door het vasthouden van vocht.
Benieuwd of wij uw oedeemklachten kunnen behandelen en verlichten? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag!
Ambulante compressietherapie (zwachtelen)

Indien er te veel oedeem in de benen aanwezig is wordt er gestart met ambulante compressietherapie (zwachtelen). De zwachtels zorgen voor continu druk op het weefsel waardoor de kleppen in de aderen weer kunnen sluiten en het vocht uit de benen gaat. Door hierbij regelmatig te bewegen wordt de kuitspier geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat het bloed weer richting het hart wordt gepompt. Veel lichaamsbeweging heeft een ondersteunend en dus beter effect op de zwachtels dan wanneer men stil zit. Wij werken met de nieuwste zwachteltechnieken welke sneller en beter resultaat geven.

 

Therapeutisch elastische kous (steunkous)

Wanneer er geen oedeemafname meer plaatsvindt, wordt er een therapeutisch elastische kous aangemeten voor behoud van het resultaat. Deze moet voor langere tijd of zelfs levenslang gedragen worden. Door het dragen van een steunkous wordt voorkomen dat het oedeem terug kan komen.
Er zijn tegenwoordig honderden verschillende kousen in alle kleuren en maten. Laat het dragen van een steunkous u niet afschrikken.

 

Endermologie
Voornamelijk bij zwangere vrouwen kan ook endermologie ingezet worden. Met deze mechanische massage wordt het vocht uit de benen gedraineerd. Het geeft tevens verlichting in de benen.
Heeft u ook spataderen, dikke voeten, enkels en/of onderbenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag!