Praktijk voor huidtherapie, lasertherapie en oedeemtherapie

Littekentherapie

Littekentherapie

Een huidtherapeut behandeld de beschadigde huid, dus ook littekens. Een litteken kan zorgen voor veel ongemakken. Zo kan een litteken verhard, verkleefd, verdikt of verkleurd zijn. Ook kunnen ze zorgen voor lichamelijke beperkingen, bepaalde bewegingen kunnen niet meer worden uitgevoerd zoals dat voorheen wel kon, maar ook psychische problemen kunnen ontstaan. De huidtherapeuten bij Dermacure kunnen verschillende behandelingen toepassen welke gericht zijn op de doorbloeding van littekens en de huid versoepelen. Maar ook voor het esthetisch verbeteren van littekens zijn er een aantal behandelingen.

Hoe ontstaan littekens?

Littekens kunnen ontstaan na een verwonding van de huid. Bijvoorbeeld door een operatie, een ongeval of een huidziekte. Na de verwonding treedt de wondgenezing op. Wanneer de verwonding goed geneest zullen de littekens meestal geen problemen geven en ziet het litteken er uit als een dun, wit streepje. Enkel uit cosmetisch oogpunt kan het litteken als storend worden ervaren.
Wanneer de wondgenezing verstoord wordt kunnen er problemen ontstaan. Wondinfectie, locatie, leeftijd, huidskleur en erfelijke factoren spelen een rol bij littekenvorming. De huid reageert door de aanmaak van meer of minder bindweefsel. Zo kunnen na een verstoorde wondgenezing verschillende soorten littekens ontstaan.
Soorten littekens:
• Atrofische littekens
Bij deze littekens is het weefsel onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak dun, witgekleurd en ligt onder het huidoppervlak (= ingetrokken).
• Hypertrofische littekens
Deze littekens zijn vaak breed en rood waarbij te veel bindweefsel is gevormd en daardoor bovenop de huid liggen. Deze littekens zijn vooral te vinden op plaatsen waar veel rek op de huid staat zoals de knieën, ellebogen, polsen en de hals. Klachten als jeuk en pijn kunnen zich voor doen. Deze littekens komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
• Keloïdale littekens
Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Ze ontstaan veelal na een trauma en komen vooral voor bij negroïde mensen. Wanneer een keloidaal litteken opnieuw beschadigd wordt zal het opnieuw gaan groeien. Daardoor kunnen deze littekens niet behandeld worden door een huidtherapeut. Wel zijn er behandelingsmogelijkheden in het ziekenhuis.
• Verkleefde littekens
Deze littekens zijn niet of moeilijk verschuifbaar en oppakbaar omdat ze verkleefd zijn met de onderlaag, spieren of botten. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een litteken verkleefd raakt. Zo kan deze ontstaan doordat tijdens de wondgenezing een ontsteking is opgetreden of doordat de wond niet goed kon sluiten door rek op de huid. Bewegingsbeperking is een vaak geziene klacht bij een verkleefd litteken.
• Acnélittekens
Wanneer acné geneest kan dit gepaard gaan met littekens. De littekens kunnen atrofisch zijn (een kuiltje in de huid) of de littekens zijn gepigmenteerd (donkere vlekjes). Zie de pagina over acnelittekens voor meer informatie.

Wat kunnen wij bij Dermacure voor u betekenen?

Er zijn verschillende behandelingen die wij kunnen uitvoeren bij littekens. De soort behandeling ligt aan het soort litteken en aan uw klachten. Wij zullen na het intakegesprek en huidtherapeutisch onderzoek een behandelplan opstellen bestaande uit één of meerdere van de onderstaande behandelingen.
Littekenmassage
Littekenmassage wordt toegespast bij verkleefde littekens en atrofische littekens die bewegingsbeperkingen en/of pijn veroorzaken. Door middel van littekenmassage wordt het litteken soepeler en rekbaarder gemaakt. De huid wordt verschoven, opgerekt en gekneed. Hierdoor worden eventuele bewegingsbeperkingen en/of de pijn verminderd of opgeheven. Door het stugge littekenweefsel kan het oprekken en het kneden van de huid gevoelig zijn. Tevens wordt er tijdens deze therapie veelal gebruik gemaakt van littekentaping en endermologie.

Littekentaping
Het tapen van littekens wordt gedaan met behulp van lymftape welke in een rasterpatroon aan worden gebracht. Door dit raster wordt de huid opgetild waardoor er meer ruimte ontstaat tussen de opper- en lederhuid. Daarnaast geeft deze tape ook continu een masserend effect door uw eigen lichaamsbeweging. Littekens kunnen hierdoor afnemen in dikte en roodheid.
Endermologie
Endermologie is een krachtige bindweefselmassage die wordt uitvoerd met het LPG-apparaat. Endermologie kan worden toegepast rondom en op de littekens, afhankelijk van het soort litteken. De structuur van het bindweefsel verbetert waardoor littekens zachter, soepeler en beter doorbloedt worden en pijn, bewegingsbeperking en roodheid af kunnen nemen. Zie behandeling Endermologie voor meer informatie.
Dermapen (mirco-needling)
Deze behandeling wordt veel toegepast bij atrofische, hypertrofische en esthetisch minder mooie littekens. Met minuscule vibrerende naaldjes
worden kleine kanaaltjes in de huid gemaakt. Hierdoor wordt elastine- en collageenaanmaak gestimuleerd evenals de doorbloeding. Dit zorgt ervoor dat littekens gladder en sterker worden. Zie behandeling dermapen voor meer informatie.
Microdermabrasie
Bij oppervlakkige en diepere atrofische littekens en hypertrofische littekens kan microdermabrasie toe worden gepast. Door middel van zandstraling met steriele fijne zandkristallen wordt de bovenste dode huidcellenlaag verwijderd. Daarnaast wordt de doorbloeding gestimuleerd waardoor voedingstoffen zorgen voor collageenaanmaak en verbetering van de huidelasticiteit ontstaat. Oppervlakkige littekens worden met behulp van microdermabrasie gereduceerd of verdwijnen.
Drukpakkingen en siliconenpleisters/gel
Drukpakkingen kunnen worden aangemeten bij hypertrofische- en keloid littekens. Een drukpakking geeft, zoals de naam ook zegt, druk. Zodoende kan het litteken niet boven het huidoppervlak groeien.
Siliconenpleisters/gel kunnen wij inzetten ter bevordering van het genezingsproces van het hypertrofische littekens, of ter voorkoming van hypertrofische littekens. Naarnaast kan de roodheid en/of jeuk afnemen. De toepassing van siliconenpleisters/gel moet minstens 2 tot 3 maanden plaatsvinden om effect te bereiken.
Alhydran
Dit is een therapeutische crème welke toegepast kan worden bij brandwonden, pijnlijke, jeukende en rode littekens, na bestraling, na zonvebranding en bij een droge huid. Alhydran zorgt ervoor dat de vochtregulatie in de huid wordt hersteld en de roodheid en jeuk verminderd. Daarnaast kan alhydran zorgen voor versoepeling van littekens. Alhydran is ook verkrijgbaar in een variant met zonbescherming (SPF 30).
IPL (intense pulsed light) of laser
Door middel van een IPL of laserbehandeling kan de roodheid in het litteken verminderd worden. De energie die door het handstuk van het apparaat wordt afgegeven wordt geabsorbeerd door de rode kleur van de vaatjes aanwezig in het litteken. Deze energie wordt in de bloedvaten omgezet naar warmte waardoor de vaatwanden van de vaatjes vernietigd worden. Dit wordt vervolgens door het lichaam zelf opgeruimd.
Producten van dr.Obagi
De doelstelling van de producten van dr. Obagi is het transformeren van de huid om de huid weer gezond te krijgen. De cellen in de huid worden gestimuleerd en geactiveerd. De aanmaak van elastine- en collageenvezels, welke nodig zijn voor onder andere de stevigheid van de huid, worden verhoogd waardoor de huid en dus ook littekenweefsel verbeterd.
Chemische peelings
Een chemische peeling wordt veelal toegepast bij acnè-, atrofische-, en hypertrofische littekens. Deze peelings zorgen ervoor dat de celdeling wordt versneldt waardoor er vernieuwing optreedt van de opperhuid. Daarnaast wordt de aanmaak van elastine en collageen gestimuleerd waardoor het weefsel wat steviger wordt en daarmee dus minder verslapt is. Voor meer informatie, zie de pagina peelings.
Camouflagetherapie
Camouflageproducten kunnen ervoor zorgen dat littekens minder zichtbaar worden omdat de kleurverschillen van de huid worden verborgen. In de praktijk gebruiken wij hiervoor de producten van colorescience waarin pure minerale verwerkt zitten die ervoor zorgen dat de huid niet wordt verstopt of beschadigd. Deze producten zijn verkrijgbaar in mild dekkend tot zwaar dekkende camouflage.
Ook kunt u bij ons ook terecht voor oxygenetix camouflage. Deze camouflage is ontwikkelt om naast een dekkend effect ook het genezingsproces stimuleert. Deze zuurstofdoorlatende zorgt ervoor dat de aanmaak van nieuwe cellen verhoogd wordt en huidherstel opgang wordt gezet.
Als laatste beschikken wij ook over de producten van Dermacolor. Dit zijn zeer gepigmenteerde camouflageproducten welke zorgen voor een goede dekking gedurende de dag. Deze producten kunnen over het gehele lichaam gebruikt worden door een veeg- en watervaste werking.
Benieuwd of wij uw littekens kunnen verminderen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag!